Elfogatóparancsot adtak ki Sojgu és Geraszimov ellen

Az elfogatóparancsok az ukrajnai háborúval kapcsolatosak a 2022. október 10. és 2023. március 9. között elkövetett állítólagos nemzetközi bűncselekmények miatt.

„Megalapozottan feltételezhető, hogy egyénileg büntetőjogi felelősséggel tartoznak a fenti bűncselekményekért” – áll a közleményben.

Az eljáró tanács megállapította, hogy megalapozottan feltételezhető, hogy mindkét gyanúsított felelős az orosz fegyveres erők által az ukrán elektromos infrastruktúra ellen végrehajtott rakétacsapásokért. Ebben az időszakban az orosz megszállók számos csapást mértek számos erőműre és alállomásra Ukrajna számos pontján.

„Tekintettel arra, hogy a fő ténybeli állításokat az ügyészség által az eljárás ezen szakaszában bemutatott bizonyítékok és egyéb releváns anyagok megfelelően alátámasztják, a kamara úgy döntött, hogy a jogi követelmények teljesülnek a kért elfogatóparancsok kiadásához” – áll a közleményben.

Ukrajna válasza
Dmytro Lubinets ombudsman szerint az igazságszolgáltatás egyre inkább valósággá válik Ukrajna számára.

„Ez egy nagyon fontos döntés számunkra! Előbb-utóbb minden háborús bűnöst utolér a méltányos büntetés! Csak közös erőfeszítésekkel tudjuk ezt felgyorsítani” – mondta.

Andrij Jermak, az elnöki hivatal vezetője szerint Sojgu és Geraszimov külön-külön felelősek az Ukrajnában elkövetett bűncselekményekért.

„Fontos döntés. Mindenki felelős lesz a gonoszságért” – mondta.

Emellett Andrij Kosztyin ukrán főügyész is reagált a Sojgu és Geraszimov ellen kiadott ICC elfogatóparancsra.

„Ez egy újabb jelentős lépés az agresszor teljes felelősségre vonása felé. Üdvözlöm az ICC független munkáját, amelynek célja a törvényeken és szabályokon alapuló világrend alapjainak védelme. Őszintén hálás vagyok az ügyészeknek, az Ukrán Biztonsági Szolgálat nyomozóinak, Ukrajna Nemzeti Rendőrségének és mindazoknak, akiknek kitartó erőfeszítései hozzájárultak ehhez az eredményhez” – mondta.

A 2024. június 25-i hatállyal:

137 ország írta alá a Római Statútumot.
123 ország ratifikálta a Római Statútumot.

A Nemzetközi Büntetőbíróság Oroszország elleni végzései

Tavaly márciusban a Nemzetközi Büntetőbíróság elfogatóparancsot adott ki Vlagyimir Putyin orosz elnök ellen. Az elfogatóparancsot ráadásul a gyermekek jogaiért felelős orosz elnöki biztos, Maria Lvova-Belova nevére adták ki.

Elolvasom a cikket