Eperjes Károly: Rendesen odateszik magukat a fiúk

– Mit tud, mit hallott? Mi van Vargával? – kérdezett először aggódva a színművész.

– Én annyit tudok, hogy több arccsontja eltört, ezért bent tartották a kórházban, ahol megműtötték.

Érdekes, hogy amint megsérült, attól kezdve számomra sem az eredmény volt már a lényeg, hanem a gólkirály egészsége. Hát mit mondjak? Ilyen a futball. Maga az élet.

– Tényleg így volt. És az is érdekes, hogy az élet más területein mindig oly precíz németek ezúttal is tartották magukat valami hülye protokollhoz, és a mentősök nem rohantak rögtön be hozzá, a pályára.

– Tüntettek is emiatt a mieink.

– Ha eltekintünk a borzalomtól, úgy hiszem, a skót–magyar meccs maga volt a csoda.

– Hát igen, így nyerni tíz perccel a rendes játékidő letelte után tényleg világszám. Nem mindennapos küzdelemnek voltunk tanúi. Azt hiszem, így feltámadni csak kevés csapat tud. Talán ezért is szeretem ennyire ezt a válogatottat. Ha tehetem, mindig megnézem.

– Tévén?

– Igen, de megesik, hogy a helyszínen.
– Hogyan tetszik eddig az Európa-bajnokság?
– Magyar szempontból majd meglátjuk. Más lesz a dolgok optikája, ha sikerül továbblépnünk. Amúgy már az elején is meglepően küzdelmes volt a torna, ebben talán meg is előzi az általam látott eddigieket.
– Van-e kedvenc csapata? Mármint a mieinken kívül.
– Most a sok fiatallal játszó spanyolok nagyon tetszenek.
– Milyennek látja a válogatottat?
– Úgy, ahogy Rossi. A svájci első félidőt leszámítva, nem csalódás. Sőt, kár, hogy jó páran meccshiánnyal és sérülésből visszaérkezve még nem százszázalékosak a csapatunkban. Mint például Szoboszlai. Ám így is dicséretes, hogy milyen minőségi csapatkapitány. Így Varga Barnabás sérülésénél kimondottan strammul viselkedett, s nem csupán azért, mert remek csatár. A Fradinak nagy szüksége lesz az ő centerjátékára, Vargának természetesen mielőbbi felépülést kívánok.
– Katasztrófaként élte meg a németek elleni vereséget?
– Igen. Kár, hogy a bíró furcsán vezette a meccset, mert szerintem jól játszottunk. Bár az is igaz, a német csapat nagyon erős, tőlük ki lehet kapni, különösen náluk.
– Mit szólt a holland rendőrhöz, vagyis a német–magyar meccs játékvezetőjéhez?
– Hát, jobb, ha nem minősítem. Talán szerencsésebb lenne, ha csupán rendőrként fújná a sípot.
– Úgy látszik, a VAR sem oldja meg a bíráskodás minden gondját, hiszen a németek első gólját VAR nélkül is meg lehet és meg kell kérdőjelezni.
– Sajnos, ez olyan, mint a jogrend. Lehet ezt is csűrni-csavarni, innen nézni, onnan szemlélni.
– Látott-e már most perfekt csapatot?
– Olyan perfektet, mint az Aranycsapat, vagy a hetvenes brazilok, aztán Capello Milánja, még nem.
– És mi van, mi lesz velünk?
– Válogatottunk ebben a helyzetben, kivéve az első meccs első félidejét, derekasan helytállt. Ha sikerül regenerálódni, és elég lesz a három pont a továbbjutáshoz, akkor bármi lehet. Rendesen odateszik magukat a fiúk, és egy ilyen társaságot nem lehet nem szeretni. Nagyon sokat tesznek hozzá a magyarság önbecsüléséhez. Bravó, bravó, bravó! És elsősorban Marco Rossinak.
– Gondolom, attól még, ha mégsem jutnánk tovább, változatlanul szurkol.
– Természetesen szurkolok. És Varga Barnabásnak külön. Számomra egyébként azóta sem derült ki, sérülésénél történt-e szabálytalanság, és ki volt a hunyó.
– Mit gondol, tett hozzá a játékhoz az Eb?
– Nekem még nem. Ha csak azt nem, hogy nagyon-nagyon kemény a játék.
– Látott-e új tehetségeket?

– A spanyol fiatalok mindenképpen azok. Jó nézni a játékukat.
– Mit gondol, lehet-e segíteni a magyar focin?
– Szerintem igen. Elsősorban vissza kellene térni a testnevelési órák és az edzések atletikus képzéséhez.
– Most szinte a teljes ország szurkol, bár nyíltan is voltak ellendrukkerek. Hogy látja, egyáltalán javíthat a nemzeti kohézión a magyar foci?
– Igen, javíthat, és javított is. Ez az utóbbi mérkőzés hősiessége különösen. És ha nem ilyen fura a holland bíró a német meccsen, ott is más eredmény születhetik. S akkor már várhatnánk a folytatást.

– Melyik csapat lehet a nyerő?
– A németek nagy otthoni előnyben vannak, és erős a csapatuk. Nem tudni, hogy a franciák mennyire tudják a sérült Mbappét használni. No meg, ha összeérik a fiatal spanyol válogatott és bírja, a végén még meg is nyerheti a tornát.

Elolvasom a cikket