Ez a kétféle alkohol elpusztítja az agyat, és tömeges sejthalált okoz

Az alkohol bármilyen formában és mennyiségben káros az agyra. Az alkoholos italokban található etanol az igazi méreg. Megsemmisíti az idegsejtkapcsolatokat, megzavarja a sejtek közötti kölcsönhatást, leragasztja a vér vörösvértesteket, ami miatt nem képesek oxigént kötni, amely az agy oxigénhiányához vezet.

Tanulmányok kimutatták, hogy az agy bizonyos területeit – a homloklebenyt és a jobb agyféltekét – érinti leginkább az alkohol. Ezeken a területeken helyezkednek el azok a központok, amelyek a koordinációért, a döntéshozatalért és a memóriáért felelősek.

Figyelemre méltó, hogy az etanol hatása elhúzódó – azaz prolongált –, és még akkor is fennáll, ha az anyag hosszú ideig nem került a szervezetbe. Az alkoholfogyasztás következményei még hat hétig befolyásolják az agyműködést, még akkor is, ha ez idő alatt nem fogyasztunk több alkoholt.

Bár minden erős ital veszélyes, van két olyan, amelyik a legnagyobb kárt okozza az agyban.

Abszint

Az abszint nem csak azért veszélyes, mert nagy mennyiségű etanolt tartalmaz. Az alkoholon kívül különleges anyagokat is tartalmaz – az ürömfa kivonatát és illóolaját. A drága márkákban a tujon – egy hallucinogén anyag – is benne rejlik.

Ennek az összetételnek köszönhetően az abszint arra kényszeríti az idegrendszert, hogy a szó szoros értelmében „megőrüljön”. Minden idegfolyamat hihetetlenül gyorsan, „skálán kívül” kezd működni, az idegsejtek közötti kapcsolatok valósággal „kiégnek”. Az abszint fogyasztása után az embernek hallucinációi lehetnek, sőt epilepsziás rohamok is előfordulhatnak.

Ez az alkoholtartalmú ital borzasztóan károsítja az agyat, és az oxigénhiány miatt az agy rossz működését, valamint a sejtek idő előtti öregedését okozza.

Alkoholos energiaitalok

Az alkoholos energiaital igazi lökést ad az agynak. Nemcsak az agyat, hanem az egész testet tönkreteszi. Az agyra nézve azonban a hatásuk a lobotómiához hasonlít.

Egyrészt az alkohol lecsökkenti az idegrendszer működését, másrészt az energiakomponens stimulálja azt. A hatás antagonisztikus, ahol az agy egyszerre depressziós és stimulált.

Ahhoz, hogy aktívan működjön, az agynak minden belső tartalékát fel kell használnia, „teljes sebességgel” kell dolgoznia. Ez óriási mértékben kimeríti, amely gyors öregedést és sejtpusztulást okoz.

Elolvasom a cikket