Már tudjuk, hogy a nők miért élnek tovább, mint a férfiak

A nemi sejtek az oka annak, hogy a nők tovább élnek, mint a férfiak. Kiderült, hogy a petesejtek és a spermiumok nem egyforma ütemben öregednek, és a D-vitamin nagyon fontos szerepet játszik ebben a folyamatban.

A Science Advances című szaklapban ismertetett kutatás a nemi sejtek (spermiumok és petesejtek) és az élettartam közötti összefüggésre utal, új betekintést nyújtva a hosszú élet rejtélyébe. A japánok a Nothobranchius furzeri fajhoz tartozó halakon végzett kísérleteik során kimutatták, hogy az ivarsejtek előfutárainak eltávolítása eltérő módon befolyásolja a hím és nőstény halak élettartamát. A hímeknél 13 százalékkal meghosszabbította az élettartamot, a nőstényeknél pedig mintegy 10 százalékkal megrövidítette azt. Hogyan lehetséges ez?

A szaporítósejtek élettartamra gyakorolt másik hatásáért a hormonok felelősek. A petesejtek nélküli nőknél sokkal gyengébb volt az ösztrogén jelzése, ami növelheti a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát. Mi több, a reproduktív sejtek nélküli nőstényeknek magasabb volt az IGF-1 koncentrációja – nagyobbra nőttek, miközben elnyomták a sejtek stresszének csökkentéséért és az öregedés lassításáért felelős jeleket.

Ezzel szemben a szaporítósejtektől megfosztott hím kísérleti halaknak egészségesebbek voltak az izmai, a bőre és a csontjai. Érdekes módon ezek az állatok a D-vitamint aktiváló anyag megnövekedett mennyiségét is kimutatták, valamint a D-vitamin jelátvitelének bizonyítékát az izmokban és a bőrben. A D-vitaminra gyakran úgy gondolnak, mint egy hormonra, és úgy tűnik, hogy szélesebb körű pozitív hatása van az egész szervezetre.

„Arra számítottunk, hogy az ivarsejtek eltávolítása mind a hímek, mind a nőstények élettartamát meghosszabbítja, mégis nagy különbségek mutatkoztak a nemek között. Munkánk arra utal, hogy a D-vitamin jelátvitel más gerinceseknél, így az embernél is befolyásolhatja a hosszú élettartamot” – áll a jelentésben.

A D-vitamin és a hímek hosszabb élettartama közötti összefüggés különösen érdekes volt. További kutatások kimutatták, hogy a halak D-vitamin-pótlása a hímeknél 21 százalékkal, a nőstényeknél pedig hét százalékkal növelte az élettartamot. Bár nem számoltak be káros hatásokról, a szerzők hangsúlyozták a megfelelő mennyiségű D-vitamin használatának fontosságát, és óva intettek az ajánlott napi adagok túllépésétől.

Bár az új tanulmány eredményei érdekesek, az a kérdés, hogy a spermaticid aktívan megrövidíti-e a férfiak várható élettartamát, továbbra is megoldatlan. Egy 2012-es, koreai eunuchokról szóló tanulmány, akik jelentősen tovább éltek, mint nem kasztrált társaik, alátámasztja ezt a hipotézist.

Különböző jelentések szerint a nők világszerte átlagosan körülbelül öt százalékkal tovább élnek, mint a férfiak. Az olyan tényezők, mint a fiatal férfiak magasabb baleseti és öngyilkossági aránya, valamint a nők egészségesebb életmódja kétségtelenül hozzájárulnak ehhez az egyenlőtlenséghez. „Nem tudjuk pontosan, hogy a D-vitamin milyen szerepet játszik mindebben, ezért a kutatást más állatokon kell folytatni” – írták a kutatók.

Elolvasom a cikket