Milyen élelmiszerek használhatók a máj tisztítására?

Számos fontos funkcióért felelős, amelyek az emésztéssel, az anyagcserével, az immunrendszerünkkel és a szervezet számára a túléléshez szükséges tápanyagok tárolásával kapcsolatosak.

Emellett a máj egy olyan mirigy, amely a testünk más részei számára szükséges vegyi anyagokat választja ki. Valójában a máj az egyetlen olyan testrészünk, amely szervnek és mirigynek is tekinthető.

Az egészséges máj segít szabályozni vérünk összetételét, eltávolítja a vérben lévő káros méreganyagokat, és átalakítja a tápanyagokat.

A vitaminok, a vas és a természetes cukor tárolásáért is felelős.

A máj felelős a hemoglobin, az inzulin és más hormonok egyensúlyáért is.

Ezenkívül felelős a régi vörösvértestek lebontásáért, és a megfelelő véralvadáshoz szükséges vegyi anyagokat termel.

Mivel tehát a máj számos létfontosságú funkciót lát el, fontos, hogy ez a szerv egészséges maradjon.

Tudnunk kell, hogy az egészségtelen táplálkozás és a szegényes vagy mozgásszegény életmód miatt a májunk túlterhelté válhat, így nem képes hatékonyan feldolgozni a méreganyagokat és a zsírokat.

Ez viszont növelheti az elhízás, a szív- és érrendszeri betegségek, a krónikus fáradtság, az állandó fejfájás, az emésztési problémák, a többszörös allergia és sok más, az egészségünket érintő probléma kialakulásának kockázatát.

Szerencsére számos olyan élelmiszer áll rendelkezésünkre, amely tisztítja a májat, fiatalít és méregtelenít. Ez segít fenntartani az egészséges májat, és biztosítja, hogy megfelelően és optimálisan működjön.

A májat tisztító élelmiszerek

Fokhagyma

A fokhagyma tökéletes élelmiszer a máj tisztítására. A fokhagyma segít aktiválni a májban lévő enzimeket, amelyek segítenek eltávolítani a szervezetre káros méreganyagokat.

Két természetes vegyületet is tartalmaz, az allicint és a szelént, amelyek segítenek megtisztítani a májat, és megvédik ezt a szervet a károsodástól.

Ezenkívül a fokhagyma csökkenti a koleszterin és a trigliceridek veszélyes szintjét, amelyek végül túlterhelhetik a májat, és megakadályozhatják a megfelelő működését.

Májunk egészségének elősegítése érdekében a fokhagymát inkább nyers formában használjuk, mintsem feldolgozva. Fogyasszunk naponta két-három gerezd nyers fokhagymát, vagy egyszerűen csak vegyük be az ételeinkbe.

Zöld tea

A zöld tea mindennapos fogyasztása segíthet a méreganyagok és a zsírlerakódások kiürítésében azáltal, hogy növeli a szervezet hidratáltsági szintjét.

A zöld tea a májbetegségek kezelésére vagy megelőzésére is hasznos kiegészítő. Számos tanulmány kimutatta, hogy a zöld teát fogyasztó embereknél kisebb a májrák kialakulásának kockázata.

Igyon naponta két-három csésze zöld teát, és ha akarja, mézzel is édesítheti a zöld teát.

Fontos, hogy kerülje a túlzott mértékű zöld tea fogyasztását, mivel káros hatással lehet a májra és a szervezet más részeire.

Avokádó

Az avokádó olyan erős vegyi anyagokat tartalmaz, amelyek csökkenthetik a májkárosodást.

Ez a gyümölcs gazdag glutationban, amelyre a májnak szüksége van ahhoz, hogy megtisztítsa a káros méreganyagoktól, és létfontosságú a megfelelő működéshez.

Az avokádóban található nagy mennyiségű egyszeresen telítetlen zsírsav segít csökkenteni az alacsony sűrűségű lipoproteineket, más néven a rossz koleszterint, és növeli a nagy sűrűségű lipoproteineket vagy a jó koleszterint.

Másrészt az avokádó számos ásványi anyagot, vitamint és tápanyagot tartalmaz, amelyek biztosítják a máj egészségét és a zsírok lebontását.

Heti egy-két avokádó fogyasztása néhány hónapon keresztül elegendő a májkárosodás visszafordításához.

Alma

A napi egy alma az egészséges máj egyik legfőbb titka.

Az alma jó forrása a pektinnek, amely egy oldható rost, segít az emésztőrendszerben lévő méreganyagok és a koleszterin eltávolításában a vérünkből.

Minden almafajta jót tesz a májnak, de a gyorsabb májtisztulás érdekében érdemes bio almát választani.

Elolvasom a cikket