Uniós forrásokkal Kárpátaljáért

MH/ MTI
2024. június 25. kedd. 22:23

A Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) együttműködésével megnyitott fejlesztésösztönző képviseleti iroda lehetővé teszi az európai uniós források bevonását Magyarország közreműködésével, tanácsadásával Ukrajnába, ezen belül pedig hangsúlyosan Kárpátaljára – jelentette ki Petri Bernadett, a Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztérium közvetlen uniós források felhasználásának koordinációjáért felelős miniszteri biztosa kedden Beregszászon.

Petri Bernadett – aki egyben a Magyar Fejlesztésösztönző Iroda (MFOI) ügyvezető igazgatója – kifejtette: az a cél, hogy minél több európai uniós fejlesztési forráshoz juthassanak az ott élő emberek, valamint a fejlődés útjára kerüljenek, azon maradjanak a háború következményeit elszenvedni kényszerülő gazdasági szereplők.

Az elmúlt két évtizedben Magyarország aktívan dolgozott a közvetlen uniós forráslehívások elérése érdekében, ennek ellenére a lehívás mértéke máig nem érte, sőt meg sem közelítette a lakosságarányos részesedést, és ez igaz a teljes közép-kelet-európai térségre is – közölte Petri Bernadett.

Elmondása szerint a Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztérium háttérintézményeként működő MFOI létrejöttét az indokolta, hogy az európai uniós források megszerzésében szükséges az anyaországi pályázók támogatása és a határon túli magyarság megsegítése is. „Ez remek lehetőséget biztosít a magyar-magyar együttműködések keretében projektek felépítésére és forrásszerzésre” – fogalmazott a miniszteri biztos.

Petri Bernadett azt is elmondta: bízik abban, hogy Juhász Edina irodavezetővel együttműködve rövid idő alatt sikerül felmérni a helyi gazdasági és társadalmi szereplők igényeit és fejlődési lehetőségeit, és „minél több forrást sikerül majd elhozni az itt élők számára”.

Elolvasom a cikket