A Louis Vuitton a román népviseletet koppintotta

A divatház képviselői a Románia franciaországi nagykövetével folytatott beszélgetés során bocsánatot kértek a román államtól, és azt állították, hogy „nem szándékos” tévedés történt.

„A Louis Vuitton azzal vezekel, hogy partnerségre lép a román kulturális minisztériummal, és rendezvénysorozatot rendez majd a romániai művészetek és kézművesség bemutatására” – írja a Maszol.

A „La blouse roumaine” (Román blúz) nevű civil szervezet nagyszabású internetes kampányt szervezett, amelyben arra kérték a Louis Vuittont, hogy ismerje el a blúz eredetét. Néhány hét elteltével sikerrel jártak: a ruhadarab már nem elérhető.

A blúz a nyári kollekció része volt és közel kétmillió forintba került.

A márka webáruházának leírása szerint a felső egy „szellős darab a friss, bohém megjelenéshez”. A Nicolas Ghesquière francia–belga divattervező kollekciójába tartozó darabból összesen hatvanat varrtak, eddig negyvenet adtak el belőle, de a maradék húszat kivonták a forgalomból.

Románia franciaországi és UNESCO-nagykövetei Párizsban találkoztak a divatház képviselőivel. A Louis Vutton vezetősége hivatalosan is bocsánatot kért Romániától, és elismerték, hiba volt, hogy nem ellenőrizték az inspiráció forrását.

Az AP leírása szerint a szóban forgó blúzon látható fekete hímzés 2022-ben felkerült az UNESCO szellemi kulturális örökség listájára.

Elolvasom a cikket