Cameron: Ukrajna most nem kap meghívást a NATO-csatlakozásra

A Vovan és Lexus orosz tréfamesterduóval – akik közül az egyikük Petro Porosenko volt ukrán elnöknek adta ki magát – folytatott telefonbeszélgetésben, amelyet szerdán hoztak nyilvánosságra, Cameron megerősítette, hogy Ukrajna nem remélhet előrelépést a NATO-tagság felé vezető úton, amikor a katonai szövetség vezetői július 9-11-én Washingtonban összeülnek.

Nem lesz meghívás, mert Amerika nem fogja támogatni – mondta Cameron, hozzátéve, hogy azt mondta az ukrán Volodimir Zelenszkijnek, hogy Kijevnek és a Nyugatnak a lehető legjobb nyelvezetet kell találnia a NATO támogatását és az ország esetleges felvételét illetően.

„De nem lehet vita a NATO és Ukrajna között a csúcstalálkozó előtt… Győződjünk meg arról, hogy egységesen megyünk a konferenciára. Nem engedhetünk meg magunknak egyfajta nyilvános vitát arról, hogy Ukrajna hol áll a NATO-val szemben a júliusi csúcstalálkozó előtt” – mondta a külügyminiszter, hozzátéve, hogy ő személy szerint támogatja az ország csatlakozását az Egyesült Államok vezette katonai blokkhoz.

„Biztos vagyok benne, hogy ez meg fog történni. De ezúttal nem fogunk odáig eljutni”.

A NATO először még 2008-ban jelentette be, hogy Ukrajna a szövetség tagjává válik, anélkül, hogy pontos ütemtervet adott volna meg. 2019-ben, a néhány évvel korábbi, nyugati támogatású kijevi puccs után Ukrajna hivatalosan is stratégiai céljának nyilvánította a NATO-tagságot. 2022-ben, miután az Oroszországgal való konfliktus eszkalálódott, és négy korábbi régiója a szomszédos országhoz való csatlakozás mellett szavazott, Ukrajna hivatalosan is kérte a NATO-csatlakozást.

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár kijelentette, hogy Ukrajna nem csatlakozhat a blokkhoz, amíg katonai konfliktusban áll, miközben széles körben elterjedt az az aggodalom, hogy a lépés közvetlen összecsapást válthat ki Oroszországgal.

Moszkva évek óta figyelmeztet a NATO határai felé történő terjeszkedése miatt, és Vlagyimir Putyin elnök a konfliktus egyik fő okaként Ukrajna csatlakozási törekvéseit említette. A hónap elején Putyin azt mondta, hogy Oroszország kész béketárgyalásokat kezdeni Ukrajnával, amint az kivonul négy korábbi régiójából és semlegességet vállal. Kijev és nyugati támogatói egyaránt elutasították az ajánlatot.

Elolvasom a cikket