Egészségünk védelme a nyaralás alatt

Külföldön az eltérő higiéniai szokások, ismeretlen kórokozók jelenléte és az egészségügyi rendszer különbözősége, nehezebb elérhetősége egyaránt okozhatnak problémákat. A legtöbb kellemetlenség azonban megelőzéssel és tervezéssel elkerülhető.

A kockázatok milyenségét és mértékét leginkább az úti cél és az ott végzett tevékenységek határozzák meg. Utazás előtt tájékozódjon az adott országgal kapcsolatos egészségügyi tanácsokról, a tartózkodási hely közelében lévő egészségügyi ellátási lehetőségekről. Ha valamilyen egészségügyi problémája vagy állapotával kapcsolatos kétsége van, konzultáljon házi- vagy kezelőorvosával az utazás módjáról, úti céljáról és az ajánlott és nem ajánlott tevékenységekről.

A mediterrán országokban és az egzotikus úti céloknál, de a magas hegyekben is extrém UV-sugárzásra kell számítani. Használjon UV-A és UV-B sugárzás ellen is védő, magas faktorszámú fényvédőt, védekezzen sapkával vagy kalappal, és könnyű, zártabb ruházattal. Mindig igyon elegendő folyadékot, és a legforróbb időszakban maradjon árnyékban vagy légkondicionált helyen.

Európában is vannak olyan rovarok, amelyek csípése veszélyes lehet, akár betegségeket is terjeszthetnek. Egzotikus úti célok esetében ez különösen igaz, de akár a kígyómarás lehetősége is felmerülhet. Tengeri fürdéskor a medúzák és a tengeri sünök jelentik a kockázatot, de a korallok és más tengeri állatok is okozhatnak sérüléseket.

Tájékozódjon előre az úticélra jellemző rovarok által terjesztett fertőző betegségekről. Használjon rovarriasztót, a tengerben fürdésnél is tegye meg a megfelelő óvintézkedéseket!

Kerülje az ismeretlen állatokkal való érintkezést hiszen egyes állatok okozta sérülések fertőzést okozhatnak.

A hazaitól eltérő konyha és higiénés viszonyok gyakran vezetnek hasmenéses panaszokhoz. Ezek általában nem súlyosak, de ha a hasmenés néhány nap alatt nem múlik, vagy láz jelentkezik kérjen orvosi segítséget.

A hasmenést okozó fertőzések mellett mind Európában, mind az egzotikus, trópusi országokban is előfordulhatnak komolyabb fertőző betegségek. Gyakori a Hepatitis A és B fertőzés. Egzotikus úti célok esetében trópusi betegségekre is számítani lehet, illetve a nemi úton terjedő fertőzések kockázata is magasabb.

Baleset mindenkit érhet, de egy külföldi nyaraláson sokan nagyobb kockázatot vállalnak, mint a hétköznapokban. Az olyan extrém sportok, mint a búvárkodás, a szörf, a hegy- és sziklamászás vagy a rafting mind veszélyt rejthet magában.

Mindig megfelelő tudással, felszereléssel és társakkal vegyen részt ilyen tevékenységekben és tartsa be az alapvető biztonsági szabályokat. A tengerparton történő strandolás előtt érdeklődjön a helyi lakóknál az időjárási viszonyokról és az adott partszakasz sajátosságairól.

A távolabbi úti célok eléréséhez szükséges hosszabb utazások is hordoznak magukban veszélyeket. Autós utazásnál figyeljen a megfelelő időközönkénti pihenő betartására, igyon elegendő folyadékot és mérje fel jól képességeit és teherbírását.

Hosszabb autós és repülőúton gyakori mozgással, felállással és – autós utazás esetén – kiszállással előzheti meg a vérrögképződés és a mélyvénás trombózis kialakulásának esélyét.

Ha hajlamos az utazási betegségre, a testhelyzet megválasztásával, az olvasás, filmnézés kerülésével, friss levegővel csökkenthetők a tünetek. Ha ez nem elegendő, hányingercsökkentő gyógyszer adhat enyhülést. A felkészülésben kérje háziorvosa segítségét!

Az Európai Unióban a Kormányablakokban ingyenesen kiváltható Európai Egészségbiztosítási kártya felmutatásával igénybe vehetők a szükséges egészségügyi szolgáltatások. Külföldi nyaralásnál mindig kössön utazási biztosítást, amely az esetleges orvosi költségek mellett a hazaszállítás költségeit is állja. Ha extrém sportokat is tervez az utazás alatt, akkor speciális utazási biztosításra lesz szüksége.

Minden utazásra állítson össze úti patikát az utazóknak és az úti célnak megfelelően. Ez tartalmazza az alapvető gyógyszereket, mint fájdalom- és lázcsillapító, napégésre használt készítmények, elsősegélyhez használt eszközök és más, szükséges gyógyszereket. Ha rendszeresen szed valamilyen gyógyszert, tartalékot is vigyen belőle magával.

Bizonyos országokban a beutazás feltétele egyes oltások megléte. Egzotikus úti célok esetén mindenképpen érdemes indulás előtt legalább kettő-hat héttel utazás-egészségügyi és oltóközpontot felkeresni.

Biztos és aktuális, az adott országra vonatkozó információért a Konzuli Szolgálat honlapjának adott országra vonatkozó oldalát érdemes felkeresni.

A gyerekek és idősek hajlamosak kevesebbet inni, ezért meleg klímájú úti cél esetén fordítsunk nagyobb figyelmet a megfelelő folyadékbevitelükre. A gyerekeknél külön odafigyelést igényel, hogy a higiénés szabályokat is betartsák. A szülők feladata a napvédelemről és a balesetek megelőzéséről is gondoskodni.

Elolvasom a cikket