Ez a termék meghosszabbítja az életet és véd a rák ellen

A japánok – egy olyan ország, ahol a várható átlagéletkor 84 év – táplálkozási szokásait továbbra is tanulmányozzák a tudósok világszerte. Mit kell enni ahhoz, hogy sokáig megőrizzük egészségünket és életerőnket? Erre a kérdésre maguk a japánok adták meg a választ a Public Health Nutrition című tudományos folyóiratban nemrég megjelent tanulmányban.

Elősegíti a hosszú életet

A Nagoya Egyetem orvosi karának kutatói azt vizsgálták, hogy milyen összefüggés van a kis halak egészben, fejjel és csontokkal együtt történő fogyasztása és a halálozás kockázata között, beleértve a rákos megbetegedéseket is. A kutatásban több mint 80 ezer ember vett részt, 35 és 69 év közötti férfiak és nők. Az alanyok egészségi állapotát több éven át figyelemmel kísérték, a haláleseteket és azok okait feljegyezték. A rossz szokásokat és a túlsúlyt is figyelembe vették.

A vizsgálat szembetűnő eredménye az volt, hogy azok a japánok, akik gyakran ettek egészben kis halat, kisebb eséllyel haltak meg rákban. A kutatók megállapításait a ProNews című kiadvány tette közzé. Az egészben fogyasztott halaknak pedig a nőknél van a legnagyobb előnye. És szinte mindegy, hogy milyen gyakran – havonta háromszor, hetente egyszer vagy háromszor – milyen élelmiszert vesznek be az étrendjükbe.

A kutatók megjegyzik, hogy a kis halak fogyasztásának hasonló hatása van a férfiakra is. Az összes halálozási kockázat, beleértve a rákot is, szintén csökken. A tanulmány eredményei pedig nemcsak a japán férfiakra, hanem más nemzetiségűekre is egyaránt igazak.

„Ezek az eredmények arra utalnak, hogy a kis halak fogyasztásának beiktatása a napi étrendbe egyszerű, de hatékony stratégia lehet a halálozási kockázat csökkentésére” – mondták a kutatók.

A szakértők szerint az egészben, csonttal és fejjel fogyasztott hal egészségesebb, mint a filézett: olyan egyedülálló tápanyagokban gazdag, mint a kalcium és az A-vitamin.

Elolvasom a cikket