Felfedeztek egy módszert a cukorbetegség kockázatának csökkentésére

Az ausztráliai Flinders Egyetem kutatói megállapították, hogy az éjszakai erős fények kerülése csökkentheti a cukorbetegség kialakulásának kockázatát. A tanulmány eredményeit a The Lancet Regional Health – Europe című folyóiratban tették közzé, számolt be róla a lenta.ru.

A szakemberek mintegy 85 ezer ember adatait elemezték, amelyek 13 millió órányi fényérzékelős felvételt fedtek le. A 2-es típusú cukorbetegséggel nem rendelkező résztvevők egy héten át éjjel-nappal viselték a készülékeket a csuklójukon. Ezt követően kilenc éven át figyelték az állapotukat.

Kiderült, hogy szignifikáns összefüggés van a fényexpozíció és a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázata között. A cukorbetegség krónikus betegség, amelynek kialakulása évekig tart, és olyan életmódbeli tényezőkkel függ össze, mint a mozgásszegény életmód és az elhízás. Az éjszakai erős fénynek való kitettség megzavarhatja a cirkadián ritmust, amely hatással van az inzulinelválasztásra és a glükózanyagcserére.

Az éjszakai fényexpozícióval (12:30 és 6:00 között) összefüggő magas cukorbetegség-kockázat független volt a nappali fényszinttől. A kutatók figyelembe vették a 2-es típusú cukorbetegséggel összefüggésbe hozható egyéb tényezőket is, például az életmódot, az alvási szokásokat, a műszakos munkát, az étrendet és a mentális egészséget. E tényezők ellenére a fokozott éjszakai fény továbbra is erős előrejelzője maradt a cukorbetegség kialakulásának.

Elolvasom a cikket