Giorgia Meloni: Hiba törékeny többségre bízni Európát

„Ha jó szolgálatot akarunk tenni Európának, bizonyítanunk kell, hogy tanultunk a múlt tévedéseiből, és teljes mértékben tiszteletben tartjuk az európai polgárok szavazatát” – utalt az európai parlamenti (EP-) választások eredményeire Giorgia Meloni.

Úgy vélte, az európaiak „gyakorlatiasabb és kevésbé ideologizált Európát” kérnek. „Nem látom az akaratot, amely figyelembe kívánja venni a polgároknak az urnáknál kifejtett véleményét, sem az eljárási módozatokat, sem a tartalmat tekintve” – hangoztatta.

Ezzel szemben – tette hozzá – Európa jelentős hibát követ el, ha „teljesen más logikát kényszerít ki, egy olyan többséggel, amely törékeny, nehézségekkel találja majd szemben magát, és amely úgy tűnik, nincs tudatában a vele szemben álló kihívásoknak (…), vagy tisztában van velük, de más érdekeket részesít előnyben”.

Giorgia Meloni a római parlament alsóházában tartott felszólalásában – Orbán Viktor miniszterelnök hétfői római nyilatkozatát idézve – azt hangoztatta, hogy az európai intézményeket az eredeti elképzelés szerint nem többség és ellenzék ellentétére építették fel, hanem semleges logikával. Hasonlóképpen a csúcsvezetői tisztségek kijelölése sem követheti a többség-ellenzék felosztást.

„Most úgy döntöttek, hogy új színteret hoznak létre, és a konszenzus logikáját a tűzhely-közeli logika váltja fel (…), melyben egy oldal dönt mindenki nevében” – mondta Meloni. Ezt a kizárásos egyezséget a római kormány nevében elutasítottam már, és nem kívánok osztozni benne – jelentette ki.

Szürreálisnak nevezte az uniós tagországok állam- és kormányfőinek az EP-választások utáni legelső ülését, ahol „egyesek csúcsvezetői jelöltnévsorral jelentek meg, egyes pártok megállapodása alapján, és még úgy sem tettek, mintha egyeztetni akarnának a polgároktól érkező választási eredmények alapján”.

„Egyetlen igazi demokrata, aki hisz a nép szuverenitásában, sem tarthatja elfogadhatónak, hogy Európában egyeztetéssel próbálkozzanak a csúcstisztségek kijelöléséről, még mielőtt a polgárok az urnákhoz járuljanak. Azután viszont csodálkozunk, hogy a polgárok számára nem fontos elmenni szavazni” – vélte Giorgia Meloni.

Hangsúlyozta: a polgárok világosan megüzenték, melyik modellt választják a „kompromisszumok Európai Uniója és a folyamatosan növekvő kihívások” megoldása között.

Giorgia Meloni az Olasz Testvérek (FdI) olasz kormánypárt és az Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR) pártcsoport elnöke megjegyezte, hogy az EP-választás számos tagállam kormánypolitikáját bukásra ítélte. Példaként hozta fel, hogy a francia kormánypárt 16 százalékot, a német 32 százalékot mutatott fel.

Az olasz miniszterelnök 21 pontban foglalta össze a következő öt év európai kihívásait, amelyekkel kapcsolatban a római kormány is elkötelezi magát.

A legelső helyre a demográfiai csökkenés megállítását tette, hangoztatva, hogy az összes többi ettől függ. A migrációval kapcsolatban úgy vélte, hogy a múlttal ellentétben paradigmaváltás következett be, és a 27 tagállam közötti szétosztás helyett egyre nagyobb figyelem szegeződik a migráció Európán kívüli dimenziójára, ami a származási és tranzitországokkal való együttműködésre épül.

Giorgia Meloni szövetségese, a Liga párt, amely az Identitás és Demokrácia (ID) frakció tagja, arrogánsnak nevezte egyes „brüsszeli bürokraták és oligarchák” magatartását, akik „szétosztják az európai székeket, nem törődve a nép akaratával. A Liga nem támogat semmilyen szövetséget a szocialistákkal, akik az utóbbi évek gyalázatos döntéseiért felelősek, és a (Liga) alternatív lehetőségen dolgozik”.

Elolvasom a cikket