Lavrov: A BRICS csoport felfüggeszti az újabb tagok felvételét

A minisztérium honlapján közzétett nyilatkozatában Lavrov kijelentette, hogy a tízek csoportja úgy döntött, hogy „szünetet tart az új tagok csatlakozásával, hogy feldolgozza az újonnan érkezetteket, akik megduplázták a csoport összetételét”.

A BRICS-et eredetileg 2006-ban Brazília, Oroszország, India és Kína alapította, Dél-Afrika 2010-ben csatlakozott a csoporthoz. Idén további öt ország csatlakozott hivatalosan a szervezethez, köztük Egyiptom, Irán, Szaúd-Arábia, Etiópia és az Egyesült Arab Emírségek.

Lavrov nyilatkozatában elmondta, hogy miközben az újonnan érkezőket integrálják a csoportba, a teljes jogú BRICS-tagsághoz vezető ugródeszkaként a partnerországok új kategóriáját fogják kialakítani.

Természetesen támogatni fogjuk belorusz barátainkat, valamint számos más hasonló gondolkodású szövetségesünket – mondta a miniszter.

Idén Oroszország tölti be a BRICS soros elnökségét, és különleges küldetést jelentett be új tagok felkutatására. Jurij Usakov, az orosz elnök külpolitikai tanácsadója szerint több mint 30 ország jelentkezett hivatalosan, köztük Thaiföld és Malajzia, akik a legutóbbiak, akik benyújtották csatlakozási kérelmüket. A hónap elején Zimbabwe is bejelentette, hogy csatlakozni kíván a csoporthoz.

Korábban Szergej Rjabkov orosz külügyminiszter-helyettes a következő elsődleges feltételként vázolta fel, hogy minden BRICS-tagjelöltnek meg kell felelnie: „nem vesznek részt illegális szankciós politikában, [és] illegális korlátozó intézkedésekben a BRICS bármelyik résztvevőjével szemben, elsősorban természetesen Oroszországgal szemben”.

Elmondta, hogy minden jelenlegi tag kifejezte teljes megértését ezzel az állásponttal kapcsolatban, amelyet Moszkva alapvető fontosságúnak tart a csoport további növekedése szempontjából.

Elolvasom a cikket