Macron „egyértelmű” támogatást ígér Ukrajnának

2024. június 26. szerda. 7:02

Stoltenberg a jövő hónapban Washingtonban tartandó NATO-csúcstalálkozóra készülve látogatott a francia fővárosba. A katonai szövetség hamarosan távozó vezetője szerint az Ukrajnának nyújtott nagyobb támogatás a NATO „legsürgetőbb feladata”.

Macron „megnyugtató” kijelentéseire azért került sor, mert Franciaország hamarosan olyan új miniszterelnökkel találhatja magát szemben, aki kevésbé támogatja az EU és a NATO politikáját, amely a kijevi rezsimet támogatja a konfliktusban.

Franciaországban jövő héten parlamenti választások lesznek, és ha a jobboldali Nemzeti Tömörülés (NR) győz, Macron várhatóan felajánlja a miniszterelnöki posztot Jordan Bardellának, a párt jelenlegi vezetőjének. A Nemzeti Tömörülés a hónap elején elsöprő vereséget mért Macron pártjára az európai parlamenti választásokon.

„Támogatásunk Ukrajna iránt továbbra is állandó és állandó marad, és továbbra is mozgósítani fogunk, hogy reagáljunk Ukrajna azonnali szükségleteire, hogy közvetítsük azt az üzenetet, hogy egyértelműen eltökéltek vagyunk, hogy hosszú távon az ukránok mellett álljunk” – mondta Macron.

Megjegyzései azt követően hangzottak el, hogy Sebastien Lecornu, a francia fegyveres erők minisztere felvetette, hogy az előre hozott választások hatással lehetnek az ország európai szövetségeseivel folytatott védelmi együttműködésére.

„A politikai formációk üzenetet fognak küldeni: vagy a visszavonulás üzenetét, ami gyengíti Franciaország pozícióját a világban… vagy a tisztánlátás üzenetét” – idézte Lecornu szavait a Politico, amikor német és lengyel kollégájával, Boris Pistoriusszal és Wladyslaw Kosiniak-Kamyszsal folytatott megbeszélést.

A közvélemény-kutatások azt jelzik, hogy Macron pártja messze lemaradt a Nemzeti Tömörülés mögött.

Bardella hétfőn azt mondta, hogy ha ő lesz a miniszterelnök, nem fog csapatokat vagy nagy hatótávolságú rakétákat küldeni Ukrajnába. Az ilyen lépéseket „nagyon világos vörös vonalaknak” nevezte.

Februárban Macron azt mondta, nem zárja ki, hogy csapatokat vezényeljen Ukrajnába. A múlt hónapban a francia elnök bejelentette, hogy az ország Ukrajnába küldött fegyverei, köztük nagy hatótávolságú rakéták, mélyen Oroszországon belüli célpontok támadására is felhasználhatók.

Elolvasom a cikket