Még négy csapat csatázik a továbbjutásért az E csoportban

Az Európa-bajnokság legkiegyenlítettebb csoportjában, az E-ben az utolsó forduló előtt mind a négy válogatottnak három pontja van. A csoportot jelenleg a románok vezetik több lőtt góljukkal, így ha szerdán elkerülik a vereséget, biztosan az első kettő között zárnak és továbbjutnak. Ha azonban belga és szlovák győzelemmel ér véget a játéknap, a románok a harmadik helyre szorulnak és izgulniuk kell a nyolcaddöntős folytatásért.
A döntetlen a románoknak és a szlovákoknak is jó lehet.
Belgium összeszedte magát a szlovákoktól elszenvedett vereség után, 2–0-ra verte Romániát, és az ukránok is javuló tendenciát mutatnak az eredményességet illetően, miután a románok elleni 0–3-at követően fordítottak, és 2–1-re nyertek a szlovákok ellen.

Az F csoportban papírforma alapján a cseh–török mérkőzésen dől el, hogy melyikük jut a nyolcaddöntőbe a németországi labdarúgó Európa-bajnokságon, ugyanakkor a már biztos csoportelső portugálokat meglephetik az újonc georgiaiak, akiknek szintén van még esélyük a 16 közé kerülésre.

A portugálok a cseheket és a törököket is legyőzték, így kényelmes helyzetben várják a szerda estét. A rivális Georgia számára – a párhuzamosan futó cseh–török összecsapás függvényében – a pontszerzés érhet csoport harmadik helyet, és egyben reményt a nyolcaddöntőre, a siker pedig automatikusan 16 közé jutást. A két csapat egyszer találkozott egymással, még 2008-ban, akkor a portugálok 2–0-ra nyertek barátságos mérkőzésen.
Mindkét válogatott számára nagyobb a tét a cseh–török párharcban. Két forduló után a törököknek három, a cseheknek egy pontjuk van, és még mindketten kieshetnek, de csoport-másodikak is lehetnek. Az egymás elleni ütközetekben sorozatban három győzelemnél járnak a törökök (2–1, 2–0, 2–0). A csehek legutóbb 2014. október 10-én tudtak győzni, akkor Európa-bajnoki selejtezőn 2–1-re.

Az F jelű kvartett kínálja a nagyobb esélyt arra, hogy a magyar csapat a 16 közé kerüljön, mivel ebben a négyesben még előfordulhat, hogy kettő vagy egy ponttal végez a harmadik helyezett. Ehhez az kell, hogy az újonc georgiaiak nem nyernek a csoportgyőztes portugálok, míg a csehek a törökök ellen. A magyarok jobb gólkülönbségükkel úgy is megelőzhetik a harmadik helyezettet, ha a csehek győznének, de legalább háromgólos különbséggel, miközben a georgiaiak legfeljebb döntetlent érnének el, mert így a törökök három ponttal, de mínusz négyes gólkülönbséggel szorulnának a magyar nemzeti együttes mögé a harmadik helyezettek tabelláján.
Az Európa-bajnokság szerdai programja
E csoport, 3. (utolsó) forduló:
Szlovákia–Románia, Frankfurt 18.00
Ukrajna–Belgium, Stuttgart 18.00

Az állás:
1. Románia 2 1 – 1 3–2 3 pont
2. Belgium 2 1 – 1 2–1 3
3. Szlovákia 2 1 – 1 2–2 3
4. Ukrajna 2 1 – 1 2–4 3
F csoport, 3. (utolsó) forduló:
Georgia–Portugália, Gelsenkirchen 21.00
Csehország–Törökország, Hamburg 21.00

Az állás:
1. Portugália 2 2 – – 5–1 6 pont
2. Törökország 2 1 – 1 3–4 3
3. Csehország 2 – 1 1 2–3 1
4. Georgia 2 – 1 1 2–4 1

Elolvasom a cikket