Szorongást okozhatnak a zsíros ételek

A laboratóriumi patkányokon elvégzett kísérletek szerint a zsíros – kiváltképp a telített zsírokat nagy számban tartalmazó állati eredetű – ételek károsítják a bélflórát, és a viselkedést is befolyásolják. Ezt abból állapították meg, hogy a sok zsírt fogyasztó rágcsálók agytörzsének stresszért és szorongásért felelős része megnövekedett aktivitást mutatott. A tudósok pedig úgy vélik, hogy az ilyen táplálkozás az emberekre is hasonló hatással lehet. Az eredmények tehát azt mutatták, hogy az elhízás és a szívbetegségek mellett az egészségtelenül étkezőket olyan mentális problémák is sújthatják, mint a szorongás.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint szorongásos zavarok világszerte mintegy 300 millió embert érintenek, ezzel pedig a legelterjedtebb mentális betegségnek számítanak. Az ilyen problémákkal küzdők némelyike csak rövid időkre jelentkező erős aggodalmat tapasztal, mások szorongása viszont olyan intenzív lehet, hogy már a mindennapi életüket is megzavarja.

A kutatók kiemelték, hogy nem szabad az összes zsírt egy kalap alá venni, hiszen a hal- és olívaolaj például kifejezetten egészséges lehet megfelelő mennyiségben fogyasztva.

Elolvasom a cikket