A lágyéktáji fájdalom komoly betegség tünete is lehet

Magyar Tibor
2024. június 27. csütörtök. 14:00

A lágyéktáji fájdalom leggyakrabban előforduló okai a lágyéktáji inak, izmok sérülése, valamint a gyulladt nyirokcsomók. Ritkábban okozhatja vesekólika, lágyéksérv, ízületi gyulladás, csonttörés, húgyúti fertőzés, heresérv, herecsavarodás, here- és mellékhere-gyulladás, illetve daganatos megbetegedés. Különböző bőrbetegségek is okozhatnak lágyéktáji gyulladást.

A nyirokcsomók a szervezet fő szűrőállomásai, amelyek fontos szerepet játszanak a kórokozók leküzdésében. A lágyéktáji nyirokcsomók gyulladásának oka a környéki területen lévő szervek, szövetek – láb, nemi szervek, alhasi szervek – fertőzése, mint például a nemi herpeszvírus fertőzés. A nyirokcsomók sokszor spontán módon vagy a kezelést, gyógyulást követően visszahúzódnak.

Ha néhány napon vagy egy héten belül nem javulnak a panaszok, háziorvoshoz kell fordulni. Az orvos fizikális vizsgálatot végez: megtapintja a nyirokcsomókat, továbbá kérhet labor- és ultrahangvizsgálatokat. Ha fájdalmatlan, de egy centimétert meghaladó, kemény, nehezen mozgatható nyirokcsomót tapint – akár gyermeknél is –, minél előbb keresse fel a háziorvost, mert rosszindulatú daganat lehetősége is felmerül.

A lágyéktájéki szalagok, inak, izmok sérülését megerőltetés, túlfeszítés eredményezheti. Közvetlenül a sérülés után, de a traumát követően több nap múltán is kialakulhat a fájdalom. A panaszokat csökkenthetik a nem szteroid gyulladáscsökkentő krémek vagy a vényköteles gyulladáscsillapító tapaszok alkalmazása.

Lágyéksérv esetén a hasfal meggyengült pontján keresztül hasi szervek kerülhetnek a lágyékcsatornába, amely általában nem jár fájdalommal. Ha a sérvtartalom (pl. bél) kizáródik, az erőteljes fájdalommal és különféle kísérő tünetekkel járhat.

Hasűri nyomás fokozódása esetén az addig visszahelyezhető (reponálható) sérv kizáródhat. Ekkor hirtelen megjelenő, erős, lágyéktáji fájdalom, hányás, székletürítési nehezítettség, láz, lilás-vörös elszíneződés észlelhető. Ebben az esetben azonnal fel kell keresni a sürgősségi ambulanciát, a kezelés ilyenkor már műtéti úton történik.

A lágyéktáji fájdalom és gyulladás további lehetséges okai között szerepelhet csontrepedés, csonttörés, vesekő, herecsavarodás, here és mellékhere-gyulladás, heredaganat, petefészek-csavarodás szintén okozhatja a fájdalmat, de ezeken túl is lehet még számos oka. Endometriózis is járhat lágyéktáji fájdalommal és gyulladással.

Különböző bőrbetegségek is okozhatnak lágyéktáji fájdalmat, leggyakrabban az ajakzugok kipálása, gennyes verejtékmirigy-gyulladás, pikkelysömör vagy szexuális úton terjedő betegségek is okozhatnak fájdalmat a lágyék területén.

Ha kifejezetten erős, hirtelen megjelenő, éjszaka vagy hajnalban ébresztő fájdalom jelentkezik, amely napokon belül sem enyhül, kérjen orvosi segítséget. Abban az esetben, ha elviselhetetlen heretáji fájdalma mellett hányás és láz is jelentkezik, esetleg véres a vizelete, keresse fel a sürgősségi ambulanciát!

Elolvasom a cikket