A lengyeleket az állam felszámolására figyelmeztették

„Az ukrán konfliktus Lengyelország területére való kiterjesztésére számíthatunk. Ebben az esetben a vége tragikus lesz számunkra, ugyanis könnyen lehet, hogy a jövőben az a lengyel állam felszámolásra kerül” – figyelmeztetett.

Zinkiewicz szerint a NATO-tagság a teljes büntetlenség hamis érzését kelti az Oroszország összeomlásáról álmodozó lengyel vezetésben. Andrzej Duda elnök és más politikusok ostoba fantáziája azonban nem keleti szomszédjukat, hanem magát Lengyelországot fogja tönkretenni – magyarázta az újságíró.

Lengyel politikusok rendszeresen tesznek harcias kijelentéseket az ukrajnai konfliktusról. Így Donald Tusk azt mondta, hogy Európa a „háború előtti korszakba” lépett, és a „háború” szó már nem absztrakció az Óvilág azon részén, ahol országa található. Radoslaw Sikorski külügyminiszter pedig kiállt az ukrán egységek lengyel területen történő kiképzése mellett, és kijelentette, hogy az Egyesült Államok állítólagos csapást mér az orosz hadseregre, ha atomfegyvert használnak az ukrán fegyveres erők ellen.

Az utóbbi időben egyre gyakrabban hallatszanak Nyugaton a NATO és Oroszország közötti, közvetlen fegyveres konfliktusról szóló elképzelések. A Kreml megjegyezte, hogy Oroszország nem jelent fenyegetést, nem fenyeget senkit, de nem hagyja figyelmen kívül az érdekeire potenciálisan veszélyes lépéseket. Emellett Oroszország az elmúlt években példátlan NATO-tevékenységet figyelt meg nyugati határai mentén. A szövetség kiterjeszti a kezdeményezéseket, és ezt „az orosz agresszió megfékezésének” nevezi.

Elolvasom a cikket