A rák jelei a lábujjakon is megmutatkozhatnak

Az alábbi tünetekre érdemes odafigyelni:

1. Színváltozás: A bőrrák sötét, szabálytalan pigmentációként vagy a bőr meglévő színének megváltozásaként is jelentkezhet. Ezek a foltok ott lehetnek a lábujjakon is.

2. Szokatlan anyajegyek vagy elváltozások: Fontos időnként ellenőrizni a hirtelen megjelenő, gyorsan növekvő vagy szabálytalan határokkal rendelkező anyajegyeket, elváltozásokat. A bőrrák ugyanis gyakran új kinövések vagy a meglévő anyajegyek változásai formájában jelentkezik.

3. Tartós viszketés vagy fájdalom: A bőrrák tartós viszketést, érzékenységet vagy fájdalmat is okozhat. Természetesen ezeket a tüneteket más betegségek is okozhatják, de a kivizsgálás elengedhetetlen, főleg ha az érzés nem múlik.

4. Vérzés vagy szivárgás: Minden olyan seb vagy sebesedés, amely vérzik, szivárog vagy nem gyógyul, aggodalomra ad okot. A bőrrákok uganis kifekélyesedhetnek, amely ezekhez a tünetekhez vezet. Az önvizsgálattal azonban a kellemetlen tüneteket időben észrevehetjük.

Fontos az is, hogy védjük lábainkat is a káros UV-sugaraktól. Ha a napon tartózkodunk, akkor figyeljünk rá, hogy a lábaink megfelelően be legyenek fedve, vagy használjunk magas faktorszámú fényvédő krémet. Sokan csak a váll, a nyak és a hát részeit kenik be naptejjel, de a testünk többi részére is figyelni kell.

Elolvasom a cikket