A stresszes paradicsom segélykiáltása

Izraeli kutatók megállapították, hogy a kiszáradás közelébe jutott vagy levágott szárú, stresszes paradicsomok vagy dohánynövények tudnak beszélni, csak éppen mi, emberek ezt nem halljuk – írja a Mindmegette.hu.

A paradicsom hangja leginkább csattanós, recsegős és pukkanós. Sikításuk túl magas az emberi fül számára, de nagy valószínűséggel a rovarok, az emlősök és más növények hallják ezeket a segélykiáltásokat.

A kutatócsoport egészséges és stresszes paradicsom- és dohánynövényeket vizsgált. A stresszes növények napokig nem kaptak vizet, vagy levágták a szárukat. A kutatások alapján megállapították, hogy „a stresszes növények több hangot bocsátanak ki, mint a stressz nélküliek. Előbbiek óránként 30–50 kattanást adnak ki, látszólag véletlenszerű időközönként. A stressz nélküli növények sokkal kevésbé voltak aktívak. Például, amikor a paradicsom egyáltalán nem stresszes, nagyon csendes.”

A vizsgálathoz használt gépek azt is meg tudták különböztetni, hogy kiszáradásból vagy vágásból fakad-e a stressz, sőt még azt is megállapították, hogy a hangok paradicsomtól vagy dohánynövénytől származnak-e. A szakemberek emellett számos más növényfaj hangját is rögzítették, többek között a kukorica, a búza, a szőlő és a kaktusznövények is jeleznek, amikor stresszes állapotba kerülnek.

Elolvasom a cikket