Abszolút többséget szerezhetnek Le Penék

A Nemzeti Tömörülés (RN) megelőzheti az Új Népfront (NFP) néven egyesült baloldali pártokat, a harmadik helyen pedig a meggyengült Macron-párti blokk áll. Három nappal a választások első fordulója előtt nagyjából így alakulnak a szavazatok az Ipsos közvélemény-kutató intézet által készített, hatodik választási felmérés szerint.

A felmérés, amelyet online, kvótás mintavételi módszerrel végeztek egy nagy, 11 820 fős, reprezentatív mintán, magas választási részvételt ígér.

A felmérésben részt vevők mintegy 61–65 százaléka mondta azt, hogy vasárnap el fog menni szavazni, amely jóval magasabb, mint a két évvel ezelőtti parlamenti választásokon mért, 47,5 százalékos részvételi arány. Le Penék 35, az Új Népfront 29 százalék körüli eredményre számíthat, Macron centristái pedig 20 százalék körüli eredménnyel kullognak utánuk.

Csütörtökön a Harris Interactive Toluna közvélemény-kutató cég 250–305 mandátumot jósolt az RN-nek az 577-ből – amely abszolút többséget jelentene számára –, míg az Ifop-Fiducial szerint a párt 260 mandátumot szerezhet.

Ez különösen érdekes lehet azok számára, akik a magyar választási rendszert páratlanul aránytalannak és ebből kifolyólag antidemokratikusnak tartják, hiszen – még egyszer – Le Penék a 35 százalékos támogatottságukkal a nemzetgyűlési helyek 44–52 százalékát szerezhetik meg.

Elolvasom a cikket