Antioxidáns, gyulladáscsökkentő és szabályozza a vércukorszintet ez a csodanövény

A fügefalevél olyan szerves savakat és illékony anyagokat tartalmaz, amelyek szabályozzák a vércukorszintet. Emellett antioxidáns, gyulladáscsökkentő, és antimikrobális hatással is rendelkezik. Sőt, serkenti az emésztést, enyhíti a székrekedést, és csökkenti a koleszterinszintet is.

A mediterrán konyhában számos étel alapanyaga. Fügefaleveleket tesznek például a forró tejbe, amelytől az ital enyhén kókuszos ízű lesz, vagy finom fagylalt is készülhet belőle, de akár panna cottához is ki lehet próbálni. Mivel a fügefalevelek nagyméretűek, tökéletesen helyettesíthetik a káposzta hatalmas leveleit. A mediterrán vidékeken ezért előszeretettel csomagolják az ételeket fügefalevélbe – így készül például a füge dolmas, azaz a mediterrán töltött káposzta. A görög konyhában pedig ebbe tekerik a halakat, húsokat, amelyekből akár ízletes grillfogások is készülhetnek.

Így készül a fügetea

Miután a sütőben megszárítottuk a leveleket, törjük össze apróra, és tegyük egy üvegbe. Egy csésze teához egy evőkanál levelet kell leforrázni, amelyet öt percig hagyjunk állni. Ezután leszűrjük, és ízlés szerint édesítjük.

Mi is az a fügetej?

Ha letörünk egy fügelevelet vagy gyümölcsöt, akkor a növényből fehér nedv kezd folyni. Ezt nevezik fügetejnek, amely ha a bőrünkre kerül, irritációt, viszketést és vörös foltokat okozhat, rosszabb esetben pedig akár égési sérüléshez hasonló bőrtünetek is jelentkezhetnek. Ez a nedv azonban többféle dologra is felhasználható, ezért érdemes összegyűjteni egy kis, lezárható üvegbe. Egyes közel-keleti országokban ősi gyógymódként használják a fügetejet, például a szemölcsök eltávolítására. Emellett akár a sajtkészítésnél is jól jöhet.

Elolvasom a cikket