Egyszerű és hatékony módszer a paradicsomfolt ellen

Paradicsomfolot esetén több komponens is van, amellyel a tisztítószereknek meg kell birkóznia. Az egyik ilyen a tanninok csoportja, amelyek a paradicsom piros színét adják. A másik a zsírok, olajok okozta problémák, amelyek sok paradicsomos receptben szerepelnek. Ez a kombináció megnehezíti a foltok eltávolítását.

Mit tehetünk?

Ha leettük a ruhánkat, először is öblítsük ki hideg vízzel. Jó megoldás, ha jéggel átdörzsöljük a foltot, ez akkor hasznos, ha például éppen egy étteremben vagyunk. Azonban még jobb, ha kevés mosogatószert is dörzsölünk hideg vízzel a ruhába. Ezután fehér ecetet vagy folttisztítót tegyünk rá, ha van kéznél. Majd így mehet a ruha a mosógépe, és a szokásos hőmérsékleten kimoshatjuk.

A paradicsomszósz a szőnyeget is veszélyezteti. Ha azonban megtörtént a baj, akkor először távolítsuk el a darabos részeket, majd papírtörlővel itassuk fel a szószt. Ezután mosogatószerrel átitatott szivaccsal óvatosan kenjük be a foltot, hagyjuk hatni körüébelül tíz percig, majd tiszta vízzel öblítsük le. Hagyjuk így a szőnyeget száradni. De ha a folt még látható, ismételjük meg a műveletet, azonban ekkor már adjunk a keverékhez két evőkanál ecetet is.

Elolvasom a cikket