Ezért fogyasszunk rendszeresen kaprot

Jellegzetes íze mellett az egészségre gyakorolt, jótékony hatásai miatt is érdemes gyakran fogyasztani a kaprot. Az ételek fűszerezése mellett akár még teát is készíthetünk a leveleiből.

Javítja az emésztést, enyhíti a puffadást és a görcsöket, remek vízhajtó és fertőtlenítő, de alkalmazható gyomorfájás és étvágytalanság esetén is. Segít leküzdeni a fejfájást, a hányingert és az álmatlanságot is. A fáradtság ellen is hatásos, továbbá tágítja az ereket, növelve ezzel a fizikai és szellemi teljesítőképességet. Emellett gyulladáscsökkentő, és sebgyógyításra is használható. Külsőleg hatékony ellenszere az ekcémának, sőt rovarcsípésekre is alkalmazható.

Száz gramm kapor elfogyasztása fedezi a napi C-vitamin-bevitel száz százalékát, az A-vitamin-bevitelnek pedig a két és félszeresét. Emellett B- és E-vitaminban is gazdag, és bőven tartalmaz kalciumot, magnéziumot és cinket. Réz, vas és foszfor is nagy mennyiségben található benne, de az omega–3-tartalma is jelentős. Antioxidáns hatású, védi a sejteket a szabad gyökök káros hatása ellen. Ráadásul rostban gazdag, kalóriaszegény növény.

A tökfőzelék és a tzatziki mellett tehetjük levesekbe, salátákba, mártásokba. Adhatjuk savanyúságokhoz, és természetesen a kovászos uborka is elképzelhetetlen néküle. Emellett húsok és zöldségek ízesítője is lehet frissen és szárítva egyaránt.

Elolvasom a cikket