Halálos kór terjed

Ez a kórokozó, a húsevő baktérium okozta nemrég az Operettszínház híres művésze, Vadász Zsolt halálát.

A Streptococcus pyogenes egy olyan mikroba, amely az emberi bőrön élősködik, de esetenként súlyos, halálos kimenetelű betegséget is okozhat, mint például a cellulitist (mélyszöveti bőrfertőzést), valamint a rettegett „húsevő betegséget”, más néven a nekrotizáló fasciitist vagy STSS-t. A Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ szerint bárki megkaphatja az STSS-t, és körülvelül az esetek felében nem világos, hogyan kerülnek be a baktériumok a szervezetbe.

Vannak azonban olyan tényezők, amelyek nagyobb kockázatot jelentenek, ilyenek például a bőrsérülések, a műtéti sebek vagy a nyílt sebeket okozó bárányhimlő-fertőzés, továbbá a tamponok használata is.

A japán egészségügyi hatóságok idén márciusban az esetek számának ugrásszerű növekedését tapasztalták. A 2023-as évben összesen 409 STSS-esetet regisztráltak, ezzel szemben 2024 első tizenegy hetében már 335-öt. 2023 júliusa óta különösen az 50 év alattiak körében nőtt az esetek száma. A megbetegedések száma idén Japánban elérheti a 2500-at, a halálozási arány pedig a 30 százalékot.

A CDC szerint az STSS első tünetei általában a láz, a hidegrázás, izomfájdalmak és hányinger, és a hányás. A betegség nagyon gyorsan akuttá válhat, ezért fontos, hogy azok a páciensek a lehető leghamarabb orvoshoz forduljanak. Az első tünetek jelentkezését követő alig 24-48 órán belül ugyanis életveszélyes tünetek, például alacsony vérnyomás, tachycardia és szervi elégtelenség kezd kialakulni a betegben. Még az időben elkezdett kezelés mellett is tíz esetből általában három halálos kimenetelű. A túlélőknek amputációra is szükségük lehet a fertőzött végtagszövetek eltávolításához.

A bárányhimlő és az influenza egyaránt súlyos kockázati tényező, de a rendszeres alkoholfogyasztás és az injekciós kábítószer-használat is növeli az STSS-fertőzés kockázatát.

A megelőzés tekintetében különösen fontos a sebek higiénéje. Tehát ha valaki megvágja vagy megkarcolja magát, gondoskodjon a sebbel érintett bőrfelület tisztán tartásáról, és fokozottan ügyeljen az esetleg megjelenő bőrpírra, duzzanatokra, illetve a fokozott fájdalomra, amelyek mind az STSS-fertőzésre utalhatnak.

Elolvasom a cikket