Kilencven százaléka leégett a romvárosnak

MH/MTI
2024. június 27. csütörtök. 13:11

Asszosz kilencven százaléka leégett – közölte Mesut Bayram, Ayvacik városnegyed polgármestere szerdán a Halk televízióban.

Az egykori kikötővárost az időszámításunk előtti 8. században alapították a Dardanellák partján fekvő Canakkale törökországi tartományban.

Sérültekről nem érkeztek jelentések. Mesut Bayram elmondta, hogy hat helikopter, két repülőgép és harminc-negyven teherautó vett részt az oltásban.

A polgármester közölte, hogy a tűzoltók teljesen körülzárták a szomszédos Behram városát, ahonnan a lakosok egy részét a rendőrség kimenekítette, a tűzoltó helikopterek és repülőgépek pedig a szomszédos bozótosban pusztító erdőtüzet igyekeztek megfékezni.

A tüzet feltehetően egy eldobott égő cigarettacsikk, vagy az út szélére ledobott vizesüveg okozhatta – mondta a polgármester a Halk televízióban.

A Canakkale városától mintegy 85 kilométerre fekvő Asszosz népszerű turisztikai nevezetesség, az ókorban számos filozófus és tudós – közöttük Arisztotelész – járt itt – olvasható a török kulturális és idegenforgalmi minisztérium honlapján.

A romváros egyik legjelentősebb nevezetessége Pallasz Athénének, a bölcsesség istennőjének a temploma, Anatólia egyik legrégebbi, dór stílusú temploma. A rómaiak később négyezer nézőt befogadó, óriási színházat építettek a városban.

Elolvasom a cikket