MKI: A választás bebizonyította, hogy India demokrácia

Az India választott: Mit jelent a világnak? című beszélgetésen Szivák Júlia, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem tanársegédje és Trembeczki Zsolt, az MKI kutatója vett részt, a moderátor szerepét Byrappa Ramachandra, az MKI vezető kutatója töltötte be.

Szivák Júlia hangsúlyozta, hogy India az elmúlt években jelentősen előrelépett a nemzetközi úgynevezett demokrácia-rangsorban, és tekintettel arra, hogy 2022 óta a Föld legnépesebb országa, az ottani választás a világ legnagyobb választásának nevezhető.

Ismertetése szerint a voksolást kiemelt figyelemmel követő nemzetközi sajtó túlnyomórészt arra számított, hogy a Narendra Modi miniszterelnök vezette kormánypárt szövetségeseivel harmadszor is győz. Ez végül így is történt, de a koalíció többsége jelentősen csökkent.

A tanársegéd vélekedése szerint ebben annak is szerepe volt, hogy a 2017-ben bevezetett pártfinanszírozási rendszer szerint az adományokat nagyrészt a kormánypártok vehették igénybe, ám ezt később az indiai alkotmánybíróság alkotmányellenesnek nyilvánította.

Trembeczki Zsolt erre reflektálva úgy fogalmazott, hogy India egyértelműen demokrácia, ami nem feltétlenül a kormányon, a miniszterelnökön múlik. Értékelése szerint a demokráciával kapcsolatos esetleges viták a választások kimenetelére csupán marginális hatással vannak.

Tekintettel arra, hogy India több tízmilliós, sőt százmilliónál is nagyobb népességű szövetségi tagállamokból áll, a helyi problémáknak egy választáson sokkal nagyobb súlyuk van, mint az országos kérdéseknek – mutatott rá.

A kutató is azt tapasztalta, hogy a nyugati sajtó elve lefutottnak tekintette a választást, azt gondolták, a kormánypártok óriási többséget szereznek, de ez végül nem valósult meg.

A kerekasztal-beszélgetés résztvevői egyetértettek abban, hogy Indiában a választásokon a lokális problémák mellett nagy szerepe van annak, ki tudja jobban megszólítani a vallási közösségeket.

Bár India liberális demokrácia, ez alatt nem egy ideológiát kell érteni, hanem olyan rendszert, ahol a kisebbségek, köztük a vallási kisebbségek jogai is előtérbe kerülnek – hangsúlyozta Trembeczki Zsolt.

A beszélgetésen szó volt India nemzetközi, többi között az Egyesült Államokkal fenntartott kapcsolatairól, amelyeket a résztvevők meglátása szerint a közös demokratikus értékek megkönnyítenek.

India az Egyesült Államok egyre fontosabb stratégiai partnere, de olyan ígéretet nem tett az amerikaiaknak, hogy adott esetben részt venne egy esetleges Tajvan elleni kínai agresszió visszaverésében – mondta az MKI kutatója, hozzáfűzve, hogy az Egyesült Államoknak még nem India a legfontosabb partner, de Indiának az Egyesült Államok már az.

Byrappa Ramachandra azon felvetésére, hogy lassan már ideje lenne konkrétumokat látni az India és az EU közötti szabadkereskedelmi tárgyalásokkal kapcsolatban, Trembeczki Zsolt úgy reflektált, hogy az indiaiak most szeretnének „a világ gyárává” válni, ugyanakkor a szabadkereskedelmet lefékezte az úgynevezett szén-dioxid-kiegyenlítő mechanizmus. Fontos azonban, hogy a közös demokratikus értékek a tárgyalóasztalnál tartsák a feleket.

Ha India nem lenne demokrácia, a szerződés megvalósulásának sokkal kisebb esélye lenne – fűzte hozzá.

Szivák Júlia erre reagálva azt mondta, hogy egész Európának, Magyarországnak is nagy elmaradása van az Indiával kapcsolatos ismeretekben.

A tanársegéd további nyitást szorgalmazott India felé.

Trembeczki Zsolt szerint a választásokat követően sem az indiai külpolitika, sem a gazdaság nem változik meg jelentősen, viszont mivel Narendra Modi miniszterelnöknek vélhetően más pártokat is be kell majd vonnia a kormányzásba, a belpolitikában egyfajta „moderálódásra” számít, és ez segítheti a kapcsolataik alakítását Európával.

Emlékeztetett: amíg a kormánynak nagy többsége volt, „hatalmas ostobaságokat” is elkövetett, például a koronavírus-járvány kezelésénél.

A moderátornak az amerikai és az indiai demokrácia összehasonlítására vonatkozó felvetésére Trembeczki Zsolt úgy vélekedett, hogy „az Egyesült Államok példát vehetne Indiáról”, hiszen ott a választás összességében legitim voltát illetően semmilyen kétség nem merült fel, nem úgy, mint például a legutóbbi amerikai elnökválasztás esetében.

Szóba kerültek a beszélgetésen az indiai-orosz kapcsolatok is, amelyekre a szakértők szerint a választás eredményének nincs igazi hatása. India számára ma Kína mellett az Egyesült Államok sokkal inkább „perspektívikus partner”, mint Oroszország – jegyezte meg Trembeczki Zsolt.

Kiemelte: India azt akarja elérni, hogy az Egyesült Államoknak fontos legyen, és elsősorban a technológiában felnőjön Kínához.

Byrappa Ramachandra úgy fogalmazott, hogy az informatikában India ma gyakorlatilag az Egyesült Államok „egy bizonyos része” és ez fordítva is így van.

Elolvasom a cikket