Oroszország tovább csökkentheti a nyugati országokkal fenntartott diplomáciai kapcsolatok szintjét

„Egyelőre nem kezdeményeztünk ilyen lépést, mindazok ellenére, amelyek a Nyugattal való kapcsolataink legzavarosabb szakaszával kapcsolatosak” – mondta a diplomata az Izvesztyija című lapnak adott, csütörtökön megjelent interjúban.

„Lehetséges-e a diplomáciai kapcsolatok szintjének csökkentéséről szóló döntés? Azt mondhatom, hogy vizsgáljuk ezt a kérdést. Az ilyen döntéseket a legmagasabb szinten hozzák meg” – mondta Rjabkov, hozzátéve, hogy túl korai lenne spekulálni.

A Nyugat büntetlenségének érzése a világ színterén előbb-utóbb arra fogja kényszeríteni Oroszországot, hogy határozottabb megtorlást hajtson végre, ha a helyzet nem változik – figyelmeztetett a miniszterhelyettes.

Ellenfeleinknek tudniuk kell, hogy minden egyes lépéssel közelebb kerülnek ahhoz a ponthoz, ahonnan nincs visszaút.

Rjabkov azzal vádolta Washingtont, hogy segíti az ukrán erőket a célpontok kiválasztásában, amikor az Egyesült Államok által szállított nagy hatótávolságú ATACMS rakétákkal orosz területre csapást mérnek.

A múlt héten négy ember meghalt, amikor egy kazettás bombákat tartalmazó rakéta csapódott be egy zsúfolt krími strandon. Az incidens arra késztette Moszkvát, hogy behívja az amerikai nagykövetet. „Ez a konfliktusban való közvetlen részvétel kirívó esete volt” – mondta Rjabkov.

„A kijevi rezsim által elkövetett terrorcselekményben való bűnrészesség nem marad válasz nélkül”.

Elolvasom a cikket