Rod Stewart a Terror Házában

A baloldal, Magyar Péterrel egyetemben szívesen kétségbe vonta a jobboldal békepártiságát, ám a minapi Rod Stewart-koncerten is kiderült, milyen tévúton jár. Még azok után is, hogy a békemeneten százezrek vonultak nemzeti színű zászlók alatt a béke szigetére és éltették a kormány háborúellenességét. Nem volt ez kérdés a választáson sem.

Ha Magyar Péter nem hazudta volna azt, hogy békepárti, biztosan sokkal kevesebb szavazatot kapott volna. Persze minden rosszban van valami jó. Így ugyanis porig alázta Gyurcsány Ferencet, s nekilátott a baloldal szétzúzásának. Amely üdvözlendő következmény. Nem mondom, hogy eredmény, mert ő egyformán elutasítja Gyurcsányt és Orbánt, csak pechére a jobboldali szavazókat nem tudja félrevezetni. Azt a több mint kétmillió embert, aki Orbánra szavazott, nem sikerült megtévesztenie egy olyan politikai kalandornak, aki még a szórakozóhelyi erőszakoskodás, garázdaság gyanúján kívül semmi érdemit nem tett le a politika asztalára, mégis Messiásként gondol magára.

Őszintén sajnálom azokat a baloldali polgárokat, akiknek majd a következő időben kell szembesülniük azzal, hogy Magyar Péter mennyire alkalmatlan a baloldal vezetőjének szerepére, mennyire nem jön be a számításuk, hogy majd Gyurcsány helyett Magyar vezetésével lehet megdönteni Orbán hatalmát.

Aki ott volt az MVM Dome minapi Rod Stewar-koncertjén, az pontosan láthatta, hogy a magyarok milyen elkötelezett békepártiak. A közönség élvezte, tombolt a koncerten, ám amikor az ukrán elnök, Volodimir Zelenszkij arcképe és porig rombolt ukrán városok fotói jelentek meg a kivetítőkön, a közönség – csakúgy, mint pár nappal korábban Lipcsében – kifütyülte.

Tudjuk, a magyarok 92 százaléka feltétel nélküli tűzszünet pártján áll, és azonnal tárgyalóasztalhoz ültetné a feleket. Hogy ezen az arányon a politikai szimpátia a választáson alakított ugyan valamennyit, a lényeget azonban nem tudta eltorzítani. A békepárti magyarok – ha parlamenti választások lettek volna – most is kétharmadot szavaztak volna meg az Orbán vezette kormánypártoknak.

Persze abban a közegben, ahonnan Rod Stewart érkezik, ahol a politikai mainstream kommunikációját a háborúpártiság határozza meg, méghozzá szinte kötelező erővel, nem lenne csoda, ha a 79 éves világsztár is bedőlne énnek a propagandának. Persze az sem lehetetlen, hogy valakik egy kis szívességet kértek tőle, hogy koncertjein népszerűsítse Zelenszkijt, s próbáljon meg rokonszenvet gerjeszteni az ukrán háború iránt.

Ez persze nem nagyon megy, mert előző koncertje helyszínén, Lipcsében ugyanúgy kifütyülték a közönséget Zelenszkijjel traktáró énekest, ahogy Budapesten. Rod Stewart a németországi eset után a PA hírügynökségnek kijelentette, kezdettől fogva támogatja az ukrán népet ebben a háborúban, és a jövőben is így fog tenni. Sőt, azt is felidézte, hogy több teherautónyi ellátmányt küldött az országba, és fizeti egy héttagú ukrán család lakhatását is Nagy-Britanniában. „Putyint meg kell állítani” – tette hozzá.

A zenészvilágban az elmúlt időszakban több sztár érzi úgy, mindenképpen muszáj tudatnia: Ukrajnát támogatja. A legendás Pink Floyd például huszonnyolc év után jelentkezett új számmal, de a Hey Hey Rise Upban az ukrán Andrij Hlivnyuk énekel, és az egész dalt Ukrajnának ajánlották. David Gilmourék akciójával szöges ellentétben áll az egykori banda volt basszusgitáros-szövegíró-énekesének, Roger Watersnek a véleménye: háborús bűnösnek nevezte Joe Biden amerikai elnököt, aki „a tüzet szítja Ukrajnában, amely hatalmas bűn”.

Szóval szerencsére megoszlanak a vélemények a zenészek között is. Az mindenesetre örvendetes, hogy Rod Stewart ellátogatott a Terror Háza Múzeumba, amelynek vendégkönyvébe azt írta: „Fantasztikus, de szomorú, szívbemarkoló küzdelem.” A látogatás azért is fontos, mert a Terror Háza Múzeum a nyugati fősodortól gyökeresen eltérő szemlélettel mutatja be a 20. századi totalitárius rendszerek, a nácizmus és a kommunizmus elképesztő kegyetlenségét, bizonyítva, hogy a két megvalósult ideológia azonos szinten említése nemcsak lehetséges, de elkerülhetetlen is. Ennek legjobb szimbóluma éppen a múzeumnak helyet adó Andrássy út 60. szám alatti épület, amelynek pincéjében a nyilasok és az ávósok – sokszor ugyanazok a személyek – egyaránt embertelen bűnöket követtek el, mindössze néhány év különbséggel.

Rod Stewart legalább elgondolkozott ezen.

Magyar Péter pártja a csontig háborúpárti Európai Néppárt frakciójához csatlakozik. Pedig neki már korábban is lett volna alkalma ellátogatnia Terror Házába, hogy megtudja, mit jelent a magyaroknak a háború.

A szerző újságíró

Elolvasom a cikket