Vakáció a hadsereggel orosz támadás esetére

A hírügynökség szerint a szóban forgó program egy 18 és 35 év közötti állampolgároknak szóló, fizetéssel járó katonai kiképzés. A résztvevőket a nyár folyamán 28 napig trenírozzák, aztán katonai esküt tesznek, és tartalékos lesz belőlük, vagy a területvédelemnél szolgálhatnak tovább.

Az AP szerint a cél, hogy felkészítse az embereket egy esetleges Oroszországgal való konfliktusra. A lengyel hatóságok azt remélik, hogy a 198 ezer fős hadsereget jelentősen kibővítik, hogy szükség esetén szembeszállhassanak Moszkvával.

A lengyel politikusok harciassága közismert. Korábban Donald Tusk miniszterelnök például azt mondta, hogy Európa „háború előtti korszakba” lépett, és a „háború” szó már nem absztrakció az Óvilág azon részén, ahol országa található.

Radoslaw Sikorski külügyminiszter a maga részéről az ukrán egységek lengyel területen történő kiképzését szorgalmazta, és arról beszélt, hogy az Egyesült Államok állítólag készen áll arra, hogy csapást mérjen az orosz hadseregre, ha atomfegyvereket vetnének be az ukrán fegyveres erők ellen.

Az utóbbi időben a Nyugat egyre gyakrabban hangoztatja a NATO és Oroszország közötti, közvetlen fegyveres konfliktus valószínűségének növekedését, miközben a Kreml többször leszögezte: Oroszország nem fenyeget senkit, de meg fogja védeni az érdekeit.

Elolvasom a cikket