A Kongói Köztársaság is csatlakozna a BRICS-csoporthoz

Az orosz médiának adott csütörtöki interjújában Sassou Nguesso hangsúlyozta, hogy az afrikai ország érdekelt a szövetséghez fűződő kapcsolatok fejlesztésében.

„Hallottam a BRICS+-formátumról is. Tehát ha mindezek a lehetőségek rendelkezésre állnak, miért ne? Kongót érdekelné” – mondta Sassou Nguesso.

A BRICS-et 2006-ban Brazília, Oroszország, India és Kína alapította, Dél-Afrika 2011-ben csatlakozott hozzá. Jelenleg Oroszország tölti be a BRICS elnökségét. A csoport idén bővült, amikor Egyiptom, Etiópia, Irán és az Egyesült Arab Emírségek teljes jogú taggá vált.

Sassou Nguesso kedden érkezett Oroszországba, és csütörtökön találkozott Putyin elnökkel, amelyen az afrikai vezetőt az orosz Becsületrenddel tüntették ki.

Denis Sassou Nguesso a kitüntetést „az Orosz Föderáció és a Kongói Köztársaság közötti kapcsolatok fejlesztéséhez és erősítéséhez való, jelentős hozzájárulásáért” kapta – áll a közleményben.

A találkozó során Putyin kiemelte, hogy Sassou Nguesso személyesen is jelentős mértékben hozzájárult az orosz–kongói kapcsolatok fejlődéséhez. „–Sassou Nguesso két orosz–afrikai csúcstalálkozón vett részt, és megtesszük a szükséges erőfeszítéseket, hogy minden területen előmozdítsuk együttműködésünket” – mondta Putyin.

Oroszország és a Kongói Köztársaság idén ünnepli a diplomáciai kapcsolatok felvételének 60. évfordulóját.

A szentpétervári kongói tiszteletbeli konzul, Jocelyn-Patrick Mandzela szerint Sassou Nguesso is ellátogat az észak-oroszországi városba, ahol átfogó programja van, amely a helyi kormányzóval való találkozót is magában foglalja.

Június elején Szergej Lavrov orosz külügyminiszter hivatalos látogatást tett Kongóban, ahol megbeszéléseket folytatott az ország vezetésével. A megbeszélések középpontjában a kereskedelmi és gazdasági kapcsolatok erősítése, az energiaszektorbeli projektek előmozdítása és a katonai-műszaki együttműködés megerősítése állt.

Elolvasom a cikket