A napfény mérgező vegyi anyagokat szivárogtat ki a műanyag palackokból

A VOC-ok olyan vegyi anyagok, amelyek szobahőmérsékleten könnyen elpárolognak, és számos termékben, többek között üzemanyagokban, oldószerekben, festékekben és tisztítószerekben megtalálhatók.

Megtalálhatók a műanyagokban is, például a vizes palackok és az élelmiszer-csomagolások előállításához használt műanyagokban. Sokuk ártalmatlan, de néhányuknak rövid és hosszú távon egészségkárosító hatásai lehetnek.

A legutóbbi tanulmányban kínai tudósok hatféle műanyag vizespalackot tettek ki ultraibolya sugárzásnak és napfénynek. Megállapították, hogy ez a folyamat a VOC-ok összetett keverékét felszabadította, köztük alkánokat, alkéneket, alkoholokat, aldehideket és savakat.

Bizonyos „erősen mérgező” VOC-okat is kimutattak, köztük olyan rákkeltő anyagokat, mint az n-hexadekán.

„Eredményeink meggyőző bizonyítékot szolgáltatnak arra, hogy a műanyag palackok a napfénynek kitéve olyan mérgező vegyületeket szabadíthatnak fel, amelyek egészségügyi kockázatot jelentenek. A fogyasztóknak tisztában kell lenniük ezekkel a kockázatokkal, különösen olyan környezetben, ahol a palackozott vizet hosszabb időn keresztül napfénynek teszik ki” – mondta dr. Huase Ou, a kínai Jinan Egyetem Guangdong Key Laboratory of Environmental Pollution and Health vezető kutatója a közleményben.

Ennek ellenére a kutatók hangsúlyozták, hogy a kockázat viszonylag alacsonynak tűnik, mivel a palackból kibocsátott vegyi anyagok mennyisége nagyon kicsi.

A vizsgálatban szereplő összes palack polietilén-tereftalátból (PET) készült – ez az egyik leggyakrabban használt műanyag –, de a különböző palackok között jelentős eltérések voltak a VOC-összetétel és -koncentráció tekintetében. Ez a jelek szerint az eltérő gyártási folyamatokkal és az eltérő adalékanyagokkal függött össze.

A vegyi anyagok palackból történő felszabadulását valószínűleg a fotodegradációnak nevezett folyamat okozza, amelynek során a műanyag szerkezete a fény hatására lebomlik.

Elolvasom a cikket