Ajtócsere, ablakcsere után a kéményeket is ellenőriztetni kell

Ma már automatikusan csak a társasházakba és lakásszövetkezeti ingatlanokba járnak a kéményseprők. A családi házakhoz csak akkor mennek ki, ha hívjuk őket.

A kéményseprés magánembereknek ingyenes. Az 1818-as számot kell hívni, ha szakemberre van szükségünk.

A Csongrád-Csanád Vármegyei az ottani Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője a cikkben egy másik, kéményekkel kapcsolatos problémára is felhívta a figyelmet. Molnár Krisztina arról beszélt, hogy amikor fűtőtestet vagy fűtő- és vízmelegítőt cserélünk, akkor is hívjunk kéményseprőt, hogy ellenőrizze a kéményünk állapotát.

A társasházak gyűjtőkéményeire is érdemes odafigyelni. Az utóbbi időben ezekről egyre többen csatlakoznak le, így előfordulhat, hogy már csak két-három berendezés tartozik egy ilyen kéményhez. Ilyenkor is biztonságosabb megvizsgáltatni egy gépésszel a gyűjtőkémény állapotát, hiszen előfordulhat, hogy változtatni kell a méretezésen.

A szóvivő szerint „az is fontos, hogy amikor nyílászárócsere történik az ingatlanban, vagy új elszívókat, szellőzőket szerelünk be, akkor az épületgépész mellett a kéményseprő ellenőrzését is kérjük. Minden ilyen fejlesztés ugyanis megváltoztatja a ház vagy lakás légellátását.”

Többször okozott már problémát, például szén-monoxid-mérgezést, hogy az ajtó- vagy ablakcsere után nem ellenőrizte szakember a kéményt.

Molnár Krisztina azt is kiemelte, „hogy a kéménytüzek vagy éppen a szén-monoxid-mérgezések kilencven százalékát a nem megfelelő karbantartás vagy annak teljes hiánya, illetve a kémények rossz kialakítása okozza”. Hozzátette: „Az időjárás alig tíz százalékban felelős a problémákért.”

Elolvasom a cikket