Az emberek észrevettek egy furcsaságot az iPhone naptárában

A napokat nem csak úgy kitörölték az idő múlásából. Ehelyett 1582-ben az emberek 4-én feküdtek le, és 15-én ébredtek, de ezt a világ nagy része akkoriban nem vette észre.

Ahhoz, hogy megértsük miért, vissza kell mennünk a 16. századba, amikor jelentős változás következett be a napok, hetek, hónapok és évek rendszerezésében.

A katolikus egyház 1582 októberében fogadta el a Gergely-naptárt. Ezt megelőzően Európa nagy része a Julián-naptárt használta, amelyet Julius Caesar vezetett be Kr. e. 45-ben.

Ez nagyon hasonlít a Gergely-naptárhoz. Mindkettő naptár 12 hónapos, amelyek egyenként 28-31 napot tartalmaznak. A legtöbb év 365 napot tesz ki, és bizonyos években a februárhoz egy szökőnapot adnak hozzá.

A fő különbség az, hogy mikor van szökőév. A Julián-naptár minden negyedik évben hozzáad egy napot a naptárhoz, míg a Gergely-naptár ugyanezt teszi, kivéve, ha az év nem osztható 100-zal és nem osztható 400-zal. XIII. Gergely pápa az az ember, aki tíz napot törölt ki a történelemből.

Ez nagyon apró különbségnek hangzik, de a katolikus egyház számára nagy dolog volt, mert súlyosan beleszólt a húsvét időzítésébe. A Kr. u. 325-ben tartott niceai zsinat óta kimondták, hogy a húsvétot a tavaszi napéjegyenlőséget követő első teliholdat követő első vasárnapon, március 21-én kell ünnepelni.

Az évszázadok során azonban a tavaszi napéjegyenlőség eltért ettől az időponttól. Ez a hatás a 16. századra halmozódott fel, amikor a tavaszi napéjegyenlőség március 11-re esett, felborítva a húsvét időzítését.

E válság megoldására XIII. Gergely pápa bevezette a Gergely-naptárt. Az új naptárnak a Nap mozgásához való igazításához el kellett veszíteni azt a tíz napot, amely a Julián-naptár hibája miatt felhalmozódott.

Október hónapot választották ki a tíz nap elvesztésére, mivel ez a hónap nem ütközött a keresztény naptár egyetlen jelentős eseményével sem. Assisi Szent Ferenc október 4-i ünnepét követően került sor a Gergely-naptárra való áttérésre, és a világ azonnal átugrott október 15-re.

Nem világos, hogy az iPhone-okat miért tervezték ilyenre, bár mindig érdekes megnéznie, hogy a születésnapja hétvégére esett volna-e a Kr. e. 27. évben.

Elolvasom a cikket