Ezek vegyi anyagok felszívódhatnak az emberi bőrön keresztül

Egy új tanulmány először erősítette meg, hogy különböző, gyakran a bőrünkkel érintkező anyagok bizony felszívódhatnak a véráramunkba. Ezek az anyagok, más néven per- és polifluoralkilok (PFAS) olyan szintetikus vegyi anyagok, amelyek idővel ellenállnak a lebomlásnak.

Az 1950-es évek óta ezeket a vegyi anyagokat hővel, foltokkal, olajjal, zsírral és vízzel szembeni ellenálló képességük miatt „ünneplik”. Mint ilyenek, gyakori összetevői az edényeknek, valamint az élelmiszer-csomagolásoknak, bútoroknak, ragasztóknak és ruházati cikkeknek.

A közelmúltban tudatosult bennünk, hogy a PFAS-ok potenciális veszélyt jelentenek az egészségünkre és a környezetre. Bár a kutatások még mindig nem egyértelműek, van rá esély, hogy ezek a vegyi anyagok hozzájárulhatnak különböző egészségkárosodásokhoz.

Általánosan ismert, hogy a PFAS-ok többféle úton is bejuthatnak a szervezetbe. Ezek közül a legnyilvánvalóbb az ételeken vagy italokon keresztül történő lenyelés, de akár belégzés útján is.

Általánosságban azonban azt feltételezik, hogy a PFAS-ok nem képesek áthatolni a bőrgáton annak ellenére, hogy az emberi vérben és az anyatejben összefüggés van a testápolási termékek használata és e vegyi anyagok között. A kéztörlők használata és PFAS-koncentrációja között is van összefüggés.

Most az Egyesült Királyságban található Birminghami Egyetem kutatói az eddigi legátfogóbb értékelést adták a PFAS-ok emberi bőrben való felszívódásáról. Megerősítették, hogy a legtöbb ilyen vegyi anyag valóban ezen az úton juthat be a szervezetbe.

Ragnarsdóttir és munkatársai 17 különböző PFAS-típust vizsgáltak, amelyek a legszélesebb körben használt és vizsgált típusok egy részét képviselték. Fontos, hogy ezek a vegyi anyagok megfelelnek az EU ivóvízirányelvében szabályozottaknak.

A 17 vizsgált PFAS-ból 15 esetében jelentős bőrfelszívódást mutattak ki, amely az expozíciós dózis legalább öt százalékát jelenti. Aggasztó módon a PFOA (perfluoroktánsav), a leginkább szabályozott PFAS esetében a vizsgált expozíciós dózis 13,5 százalék volt, és az alkalmazott dózis további 38 százaléka visszamaradt a bőrben. Ez azt sugallja, hogy a bőrrel való, hosszabb érintkezés a nagyobb mértékű felszívódáshoz vezethet.

Elolvasom a cikket