Gasztroenterológus szerint vannak, akiknek nem szabad zabkását ennük reggelire

„A tejes zabkása (zabpehely, búzadara, búzadara, hajdina, kukorica, köles, rizs, árpa) jobb gyümölcsökkel, bogyós gyümölcsökkel, mézzel, vajjal vagy túróval, főtt tojással és olvasztott vajjal. De van olyan, aki nem fogyaszthat zabkását reggelire” – mondta Shamaeva.

Szerinte ők a laktóz- és tehéntejfehérje-intoleranciában szenvedők, mivel emésztési zavarokat, haspuffadást is okozhat. Szintén ne zabkását reggelizzenek azok, akiknek olyan betegségük van, mint a cöliákia (búza és más gabonafélék gluténfehérjéivel/gluténnel szembeni intolerancia). Emiatt hasmenés és haspuffadás léphet fel a zabkása fogyasztásakor.

Egy másik ellenjavallat a gluténallergia. Az ebben az állapotban szenvedőknél a zabkása hasmenést, duzzanatot, viszketést, torokirritációt, valamint allergiás kiütéseket, hányingert, fejfájást és hasi fájdalmat okozhat. A zabkását cukorbetegek sem fogyaszthatják, mivel a vér inzulinszintjének emelkedéséhez vezethet.

„A zabkása elhízás esetén sem ajánlott. Az ilyen diagnózissal rendelkezők számára a legjobb reggeli fehérjeforrásokból és összetett szénhidrátokból áll. Például túrós ételek (túrótorta, rakott tészta) egy szelet gabonakenyér és rántotta zöldségekkel. A zabkása után pedig az inzulinszint megugrik. Ezenkívül gyorsan elmúlhat a jóllakottság érzése, és az éhség egy óra múlva ránk törhet. Következésképpen ez ahhoz vezethet, hogy az ember többet fog enni” – tette hozzá a gasztroenterológus.

Ezenkívül a zabkása használatának ellenjavallatai közé tartoznak a gyomor-bélrendszer egyes betegségei, például a gyomor és a nyombél peptikus fekélybetegsége, valamint a fekélyes vastagbélgyulladás.

Elolvasom a cikket