Háromszoros kockázat

Az alacsonyabb mentális képességekkel rendelkező tinédzserek számára háromszoros az ötvenéves koruk előtt bekövetkező sztrók kockázata, mint az átlagnépesség számára. Erre jutott egy tanulmány, amely a Journal of Epidemiology & Community Health nevű szaklapban jelent meg, és amelyet a Guardian szemlézett.

Ez ráadásul nem egy előzetes eredmény: számos különböző faktor és körülmény figyelembe vételével jutottak a kutatók arra, hogy a mentális képesség és a sztróknak való kitettség kapcsolatát komolyan kell venni. Ez főleg azért van így, mert az utóbbi években-évtizedekben jelentősen megnőtt a sztrókot szenvedő, ötven éven alattiak száma. A lap felidézi: a túlélők felének akár élethosszig tartó testi vagy pszichológiai fogyatékossággal kell élniük.

Korábban már akadt néhány inkonzisztens eredmény, amely a gyerekkori koncentrációs, problémámegoldó és tanulási képességet kötötte össze több kardiovaszkuláris probléma megjelenésének magasabb valószínűségével. A mostani tanulmány azonban minden eddiginél több tesztalannyal zajlott: az izraeli Health Policy Research munkatársai 1,7 millió fiatal adatait vizsgáltak 25 év során, kezdve az állami iskolákban végzett vizsgálatoktól a seregben végzett kognitív teszteken át egészen az idősebb kori egészségügyi adatokig.

Az embereket három kategóriába osztották: 12 százalékukat „magas” mentális képességűnek nyilvánították fiatalkori adataik alapján, 70 százalékukat átlagosnak, 18 százalékukat pedig alacsonynak. A potenciálisan zavaró faktorok kiiktatása után kiderült, hogy az alacsony mentális képességűek számára két és félszeres a sztrók kockázata a magas képességűekhez képest, a közepes képességűeknél pedig 78 százalékkal magasabb.

Mivel egy megfigyelő tanulmányról volt szó, egyelőre nem lehet ok-okozati összefüggéseket felállítani, erre valószínűleg kisebb körben elvégzett, de mélyebb vizsgálatokra lesz szükség. Viszont a végkövetkeztetések közt azt írják: „A korai sztrók növekvő gyakoriságának fényében különösen nagy, a hagyományos kockázati tényezőkénél is komolyabb kutatásra van szükség, hogy megértsük ezt a kapcsolatot az alacsonyabb kognitív teljesítmény és a korai sztrók között.”

Elolvasom a cikket