Kutyaországbérlettel és oltási könyvvel utazhat kutyánk a Balatonra

A MÁV Zrt. bejelentése szerint már nem szükséges zárt doboz, a szállításhoz elegendő a szájkosár és a póráz. Az új szabályozás szerint egy húsz kilónál nem nehezebb kutya kutyajeggyel vagy kutyaországbérlettel, szájkosárral, pórázzal utazhat.

A helyjegyes járatokon a kézipoggyász méreténél nem nagyobb, zárt szállítóeszközben vihettünk magunkkal kutyust. Az új szabályozást tesztjelleggel vezették be be június 26. és szeptember 1. között.

A vonatok 2. osztályán bármelyik utas vihet magával húsz kilónál nem nehezebb kutyát az utastérbe, de a szájkosár, póráz és érvényes jegy mellett az is feltétel, hogy a gazdi gondoskodjon arról, hogy a kutya ne zavarja a többi utast. A pórázt, szájkosarat nem szabad levenni a kutyáról az utazás alatt. A pórázt kézben kell tartani végig. A kutya egy évnél nem régibb veszettségi oltásáról szóló, érvényes igazolványt pedig be kell mutatni.

Ha a kutya közelében ülő utas kifogásolja az állat jelenlétét, a MÁV új ülőhelyet biztosít a panasztevőnek, és szükség esetén erről igazolást ad.

A nagytestű, vagyis húsz kilónál súlyosabb kutyusok csak a nem helyjegyköteles vonatokon utazhatnak, de ott is csak a peronon. Az utastérbe nem szabad őket bevinni.

A MÁV Zrt. célja, hogy megkönnyítse a kutyás utazást a balatoni járatokon. Mint közleményükben írják, az utasoktól várják az arra vonatkozó észrevételeket, hogy hogyan tehetnék még kényelmesebbé ezeket az utakat.

Elolvasom a cikket