Lerövidítik a péntek déli imákat a hőség miatt

MH/MTI
2024. június 28. péntek. 21:14

Az Egyesült Arab Emírségek állami hírügynökségének jelentése szerint a nagy melegre tekintettel arra kérték a mecsetek és az imaszertartások vezetőit, hogy a résztvevők biztonsága érdekében október elejéig tíz percre korlátozzák a péntek déli ima idejét.

Szaúd-Arábiában a vallási ügyek elöljárósága szorgalmazta, hogy a mekkai nagymecsetben és a medinai Mohamed próféta mecsetjében is korlátozzák 15 percre a déli ima idejét, mivel ezen intézményekben udvari, azaz napsütötte tereken imádkoznak a résztvevők.

Irakban Muktada az-Szadr síita vezető arra kérte a hitszónokokat, hogy „egyszerűsített forma” segítségével rövidítsék le az imafolyamatot, ezzel védve a híveket az intenzív déli hőségtől.

Az óvintézkedések oka az, hogy a közép-keleti országokat hetek óta példátlan hőhullám sújtja. Az Egyesült Arab Emírségekben a nappali hőmérséklet rendszeresen túllépi a 40 Celsius-fokot, és egyes helyeken az 50 Celsius-fokot is eléri. Szaúd-Arábiában a júniusban lezajlott mekkai zarándoklat résztvevői közül 1301-en vesztették életüket hőguta miatt.

Elolvasom a cikket