Ön szereti a fagyit? Akkor van egy jó hírünk

Szirtes Györgyi
2024. június 29. szombat. 5:01

A fagylaltok egy részének fő összetevője a tej. A tej és a tejtermékek tartalmaznak fehérjét, zsírt és szénhidrátot, és jó tápanyagforrás, többek között kalciumot, riboflavint, foszfort, A- és B12-vitamint tartalmaznak. Ha ehhez hozzáadjuk az ízek létrehozásához használt összetevőket, gyakran még több tápanyagot nyerünk. Az étcsokoládé például tele van vassal, magnéziummal és cinkkel, különösen, ha több mint 70 százalék kakaót tartalmaz.

A kalcium jót tesz a csontjainknak. A felnőttek számára ajánlott napi kalciumbevitel 700 mg. A kalcium a felnőttek testtömegének egy-két százalékát teszi ki, és ennek 99 százaléka a csontjainkban raktározódik. A tej és a tejtermékek, beleértve a fagylaltot is, valamint a zöld leveles zöldségek és a diófélék nagyszerű kalciumforrások. A kalcium felszívódásához egyébként D-vitaminra is szükség van. A legtöbb D-vitaminhoz a nap bőrünkre gyakorolt hatásából jutunk. Nem is kell több indok egy tál fagylaltra egy meleg, napsütéses napon.

Van még jobb hír is a kalciummal kapcsolatban. Egyre több kutatás utal arra, hogy a kalcium segíthet a fogyásban. Az Obesity Research Journal című folyóiratban megjelent tanulmány szerint a kalciumban gazdag étrend fokozza a zsírégetést!

Egy kínai tudós azt vizsgálta, hogy a fagylaltos reggeli stimulálja-e az agyat. A kutató összehasonlított egy csoportot, akik fagylaltot ettek, egy olyan csoporttal, akik egy pohár hideg vizet ittak reggel első dolgukként – a fagylaltot evő csoport sokkal éberebb volt.

A fagylalt rengeteg cukrot tartalmaz, amely azonnali üzemanyagot biztosít a szervezetünknek. A cukorról azt tartják, hogy nem tesz jót az egészségünknek, de az igazság az, hogy egy kis cukor nem is olyan rossz.

A fagylalt, a csokoládéval együtt, köztudottan segít, amikor esetleg szükségünk lehet egy kis pörgésre. Mindannyian láttunk már olyan filmet, ahol valaki egy kád fagyival vigasztalódik. Ezt már tudományosan is alátámasztották. A fagylalt segít a szerotonin, a jó közérzetet okozó hormon termelésében. Kutatók vaníliafagylaltot fogyasztó emberek agyát vizsgálták, és felfedezték, hogy egy kanálnyi ugyanazt az örömközpontot kapcsolja be az agyban, mint a pénznyerés vagy a kedvenc zenehallgatás!

Bár egy adag fagylalt elfogyasztása jótékony hatással lehet az egészségre, ha túlzásba visszük, az egészségügyi problémákat okozhat. De ha mértékkel fogyasztjuk, akkor nincs is jobb választás a meleg, nyári napokon.

Elolvasom a cikket