Továbbra is csodákra képes Harry Potter

Czuppon Réka
2024. június 28. péntek. 7:14

Hogy a rideg számítógépek korában is mennyire ki vannak éhezve az emberek a mesékre, azt ékesen bizonyítja, hogy J. K. Rowling angol író hét kötetes regénysorozata minden idők egyik legkelendőbb könyve lett, 87 nyelve lefordítva több mint 600 millió példányban kelt el világszerte.

És a mese a valóságban is folyatódik. A 23 éves Thomas Taylor 1996-ban egy cambridge-i gyermekkönyvesboltban dolgozott, ahol kedvtelésből illusztrációkat is készített. Ezek megtetszettek az akkor még ismereten J. K. Rowlingnak, aki elküldte neki Harry Potter és a Bölcsek Köve könyvének kéziratát.

Taylor két nap alatt alkotta meg Harry Potter ikonikus képét, amelyen a fiatal szemüveges varázsló a Roxfort Expressz előtt áll, amely elviszi őt a varázslatos világba. A képért az írónő háromszáz fontot (!) fizetett Taylornak, és az első Harry Potter könyv borítója lett.

Az első Harry Potter könyv borítója

Az első Harry Potter könyv borítója

Fotó: wikipédia

Az akvarellfestményt először 2001-ben, a könyvsorozat befejezése előtt árverésre bocsátották, akkor 85 750 fontért (jelenlegi árfolyamon körülbelül 108 ezer dollárért) kelt el.

A szerdai New York-i Sotheby’s aukciósház árverésén a szakértők arra számítottak a kis festmény nagyjából 400-600 ezer dollárért (223 millió forint) kelhet majd el. A telefonos licitálás azonban nem tartott sokáig, mert tíz perc elteltével egy vevő 1,9 millió dollárt ajánlott érte. A vevő kilétére nem derült fény, az eladó pedig dúsgazdag lett.

A Harry Potter tehát továbbra is „varázsol”, könyvsorozathoz kapcsolódó szerzői jogoknak, termékeknek értékét 15 milliárd fontra becsülik, ami több mint ötbillió forint.

És az üzlet nem áll le: Warner Bros Discovery filmstúdió új tévésorozatot készít, amely új szereplőkkel tele fantasztikus részletekkel, szeretett karakterekkel és drámai helyszínekkel, amelyeket a Harry Potter-rajongók több mint huszonöt éve szeretnek. Az egy évtizedre tervezet sorozat executive producere Rowling lesz, aki elmondta: „Alig várom, hogy részese lehessek ennek az új adaptációnak, amely olyan mélységet és részletességet tesz lehetővé, amelyet csak egy hosszú formátumú televíziós sorozat nyújt.”

Elolvasom a cikket