A Washington Post már tíz jelöltet is talált Biden helyére

„A Demokrata Párt a 2024-es választási kampány nagy részét azzal töltötte, hogy homokba dugta a fejét, mert az amerikaiak aggódnak Biden elnök kora és mentális tisztasága miatt” – írta a lap.

Az újság szerint a párt legbefolyásosabb hangjai az államfő problémáit a média által eltúlzottnak mutatták be. Biden szövetségeseinek álláspontja azonban megváltozott, miután a Donald Trumppal folytatott vitán „összefüggéstelen és szinte általánosan bírált teljesítménye” után felvetette az alternatív jelöltek kérdését a novemberi választásokra.

Az újság tíz alternatív demokrata jelöltet sorol fel, akik Biden utódai lehetnek a közelgő szavazáson. A lista élén Kamala Harris alelnök áll, aki „csak akkor indulhatna a versenyben, ha nem lépne vissza önként”.

A második helyre a Washington Post Gretchen Whitmer michigani kormányzót tette, akit „életképes alternatívaként és papíron szinte tökéletesnek” jellemez. A lap Biden harmadik helyére Pete Buttigich amerikai közlekedési minisztert sorolta, úgy ítélve meg, hogy ő „Biden ellentéte, aki képtelen üzenetet közvetíteni Trumpnak”.

A listán ezután Pennsylvania, Colorado és Kalifornia kormányzója, Josh Shapiro, Jared Polis és Gavin Newsom, valamint Raphael Warnock georgiai szenátor következik.

Az újság Michelle Obamát, Barack Obama volt elnök feleségét a nyolcadik helyre sorolta Biden alternatívái között, mondván, ő „Amerika legnépszerűbb volt first ladyje”, ideális alternatíva, de „egyszerűen nem érdekli a megválasztása”.

A listát Amy Klobuchar minnesotai szenátor, valamint Andy Beshear, Kentucky kormányzója egészíti ki.

„Ez valóban kétségbeesett terv, sok akadállyal… Még az sem világos, hogy az alternatíva a párt javára válna-e” – zárják a cikk szerzői.

Korábban az egyik legnagyobb amerikai napilap, a New York Times szerkesztősége felszólította Joe Biden amerikai elnököt, hogy vonuljon vissza a választási versenytől, és ne kampányoljon tovább a második ciklusra való újraválasztásért, miután kudarcot vallott a Fehér Ház vezetői posztjáért a Donald Trumppal folytatott vitában. A szerkesztőség szerint a legnagyobb szívesség, amit Biden most tehet a közvéleménynek, ha bejelenti, hogy a továbbiakban nem indul az újraválasztásért.

Az amerikai média egyetért abban, hogy Biden gyengén teljesített az elődjével, Donald Trumppal folytatott első vitáján, amelyet péntek este Atlantában rendeztek. A hivatalban lévő amerikai elnök dadogott, szünetet tartott, nem mindig fogalmazta meg világosan a gondolatát, és az esemény végén a tévékamerák lencséje azt a pillanatot kapta el, amikor felesége, Jill lesegítette Bident a lépcsőn.

Most politikusok és újságírók arról beszélnek, hogy a demokraták ejthetik Bident mint elnökjelöltet, és másra cserélhetik le. Elméletileg az augusztusi konvención lesz erre lehetősége a pártnak, de a gyakorlatban nehéz lesz kivonni az előválasztást megnyerő Bident a versenyből, hacsak ő maga nem lép vissza. Ennek ellenére a hivatalban lévő elnök stábja szerint nem áll szándékában feladni és kiszállni a versenyből.

Biden és Trump második vitáját szeptember 10-én tartják, az amerikai elnökválasztást pedig november 5-én.

Elolvasom a cikket