Ez a járási jellemző a demencia korai jele lehet

Úgy tűnik, a feledékenység nem az egyetlen korai tünete a demenciának. A Plos One folyóiratban megjelent új tanulmány szerint a járás sebességének változása is a közelgő demencia jele lehet. A tudósok erre a következtetésre egy olyan kísérlet segítségével jutottak, amelyben 95 olyan 60 év feletti résztvevő vett részt, akik nem mutatták a kognitív károsodás jeleit – írta a Super.ru.

A kutatók tehát felmérték a járást, a kognitív képességeket, és elektroenkefalográfiával rögzítették a résztvevők elektromos agyi aktivitását. A tesztek adatait kombinálva a kutatók megállapították, hogy összefüggés van a csökkent járási sebesség, a kognitív hanyatlás és az EEG-rendellenességek között. Így a járási sebesség jelentős csökkenése figyelmeztető jel lehet.

Dr. Elisabeth Landsverk demenciaszakértő úgy véli, hogy még a demencia egyértelmű jelei sem ok arra, hogy felhagyjunk a járással. „A legtöbb korai demenciában szenvedő idős felnőtt számára a séta biztonságos és megfelelő, mert lassíthatja a betegség előrehaladását. A későbbi szakaszokban, amikor az idősek elveszítik az egyensúlyukat, a séta még mindig ajánlott, de azt szoros felügyelet mellett kell végezni” – magyarázta a szakértő.

Elolvasom a cikket