A táplálkozási szakemberek felsorolták a chiamag egészségügyi előnyeit – írja a Fox News alapján a Sports.kz.
A chiamag öt előnye
Tápanyagokat tartalmaz
Egy uncia (28 gramm) a következőket tartalmazza: rost: 11 gramm; fehérje: 4 gramm; omega-3 zsírsavak: 5 gramm.
Kalcium, mangán, magnézium és foszfor, amelyek támogatják az általános egészséget, elősegítik a csontok szilárdságát, az izomműködést és a szív egészségét.
„Segítség a szervezetben lévő szabad gyökök elleni küzdelemben, amelyek oxidatív stresszt okozhatnak, és hozzájárulhatnak a krónikus betegségek kialakulásához” – mondta Sarah Heckler táplálkozási szakértő és élelmiszer-szakértő.
Támogatják az emésztés egészségét
A chiamagok magas rosttartalma támogatja az emésztés egészségét azáltal, hogy elősegíti a normál bélműködést és megelőzi a székrekedést.
„A chiamagban lévő oldható rost prebiotikumként is működik, támogatva a jótékony bélbaktériumok szaporodását” – tette hozzá Heckler.
Segíthet a testsúly szabályozásában
Heckler szerint a chiamagok magas rost- és fehérjetartalmuknak köszönhetően segíthetnek a súlykontrollban azáltal, hogy teltségérzetet váltanak ki, és csökkentik az általános kalóriabevitelt.
„A gyomorban kitágulva felszívják a folyadékot, ami segíthet visszafogni az étvágyat és csökkenteni az étkezések közötti nassolást” – jegyezte meg.
Sokoldalú és könnyen használható
A chiamagok a joghurton és a zabkásán túl számos ételhez adhatók.