Ez az alkohol javítja a koleszterinszintet és erősíti a csontokat

Egyes kultúrák évszázadok óta magasztalják az alkohol jótékony hatásait, míg mások a bort, a sört és a szeszes italokat kábítószernek tekintik, amelyeket szigorúan ellenőrizni, ha nem teljesen betiltani kell.

Az italszakma azt írja, hogy tudományos kutatások igazolják a bor, különösen a vörösbor pozitív hatásait az emberi egészség különböző aspektusaira.

A szív- és érrendszerre gyakorolt előnyök

A vörösbort gyakran hozzák összefüggésbe a szív- és érrendszeri egészségre gyakorolt előnyökkel, elsősorban gyulladáscsökkentő tulajdonságai és az olyan vegyületek jelenléte miatt, mint a rezveratrol.

Az Iowai Egyetem által végzett tanulmány szerint a vörösbor mérsékelt fogyasztása csökkentheti a zsigeri zsírt, amely a szívbetegségek fokozott kockázatával jár együtt.

Emellett a vörösbor bizonyítottan segít szabályozni a koleszterinszintet. Az Európai Kardiológiai Társaság konferenciáján bemutatott tanulmány kimutatta, hogy mind a vörös-, mind a fehérborok jelentős javulást eredményezhetnek a koleszterinszintben, ha mértékkel, rendszeres testmozgással együtt fogyasztják őket.

Vérnyomás

A vörösborban található flavonoidok döntő szerepet játszanak a vérnyomás csökkentésében. A Queen’s University Belfast professzora, Aedin Cassidy által vezetett tanulmány szerint heti három pohár vörösbor fogyasztása jelentősen csökkentheti a vérnyomást.

Ezt a hatást a flavonoidoknak a bélmikrobiommal való kölcsönhatásának tulajdonítják, ami fokozza e vegyületek kardioprotektív tulajdonságait.

A csontok egészsége

Egy idősebb felnőttek körében végzett vizsgálat megállapította, hogy a fehérbort mérsékelten fogyasztók csontsűrűsége magasabb volt azokhoz képest, akik más típusú alkoholt fogyasztottak, beleértve a vörösbort és a sört is.

Ez a megállapítás arra utal, hogy a fehérbor szerepet játszhat a csontok egészségének megőrzésében és az olyan betegségek megelőzésében, mint a csontritkulás.

Glükózszabályozás

Az Annals of Internal Medicine című szaklapban közzétett tanulmány szerint a vörös- és a fehérbor mérsékelt fogyasztása egyaránt javíthatja a glükózszabályozást a 2-es típusú cukorbetegségben szenvedőknél.

Rákmegelőzés

A vörösborban található rezveratrol nevű vegyületet aktívan vizsgálják rákellenes tulajdonságai miatt. Tanulmányok kimutatták, hogy a resveratrol segíthet elpusztítani a rákhoz vezető abnormális sejteket, különösen a bélrák esetében.

A franciaországi Villejuifban található Gustave Roussy Intézet által végzett tanulmány kimutatta, hogy a resveratrol aszpirinnel kombinálva csökkenti a tetraploid sejtek túlélését emberi vastagbélrákos daganatkultúrákban. Ez a kombináció bizonyítottan segít elpusztítani a genetikai instabilitást okozó és a rák kialakulásával összefüggésbe hozható sejteket.

A kínai Dalian Medical University tudósai emellett azt sugallták, hogy a resveratrol lassíthatja a rákos daganatok növekedését.

A demencia megelőzése

A mértékletes borfogyasztást a kognitív egészségre gyakorolt előnyökkel is összefüggésbe hozták, különösen a demencia megelőzésével. A borban található antioxidánsok fontos szerepet játszanak a gyulladás és az oxidatív stressz csökkentésében, amelyek kulcsfontosságú tényezők a kognitív károsodás kialakulásában.

Tanulmányok kimutatták, hogy ezek az antioxidánsok segítenek az agy egészségének megőrzésében, valamint a demencia és más neurodegeneratív betegségek kialakulásának megelőzésében.

Hosszú élet

A kutatók szerint a resveratrolt tartalmazó gyógyszerkészítmények egy napon felhasználhatók lesznek az öregedéssel járó betegségek kezelésére és megelőzésére, ami ígéretes utakat nyit a hosszú élettartam növelésére.

A mértékkel történő társas borfogyasztásról az is kiderült, hogy döntő szerepet játszik a világ „kék zónáinak” sikerében, ahol a legmagasabb a várható élettartam.

Elolvasom a cikket