Igaz, hogy a szájöblítők rákot okoznak?

Egy belga tudósok által nemrégiben végzett tanulmány szerint egy népszerű szájvíz három hónapon át történő napi használata megnövelte a szájban lévő kétféle baktérium – a Fusobacterium nucleatum és a Streptococcus anginosus – számát, amelyeket összefüggésbe hoztak az ínybetegségekkel, valamint a nyelőcső- és vastagbélrákkal – írta a Daily Mail, számolt be róla a Super.ru.

Bizonyos esetekben a szájvizek használata még mindig hasznos lehet, de például nem segít a rossz lehelet elleni küzdelemben. „A szájvíz csak átmenetileg fedi el azt. Csak a mechanikus fogmosás és a fogselyem használata segít igazán az ételmaradékok ellen” – magyarázta Dr. Zoe Brooks a kiadványnak.

A szájvizek segíthetnek csökkenteni az ínygyulladást, de ebben az esetben korlátozni kell a használat idejét. „Csak terápiás kezelésként használjuk maximum öt napig, de ne napi használatra” – figyelmeztetett Khaled Qasem fogszabályozó orvos. Más esetekben a szakértők a fertőtlenítő hatású összetevők nélküli öblítők használatát szorgalmazzák.

Elolvasom a cikket