Kijev megrémült a Biden-Trump vitától

Stefanishyna szerint ez megerősíti, hogy az országban kialakult helyzet az egész amerikai választási folyamat „központi témája”.

„Őszintén szólva, egy kicsit aggódom, hogy Ukrajnának ekkora jelentősége volt a vitában… Őszintén szólva, az ember bizonyos aggodalmat érez amiatt, hogy Ukrajna ilyen bizonyos választások előtti érzelmek túsza lett” – vallotta be Stefanyshyna a Rada TV csatorna műsorában.

Ugyanakkor elmondta, hogy Kijev levonta a következtetéseket abból a helyzetből, hogy az amerikai kongresszus késlelteti a segélyek kiutalását, és hozzátette, hogy Ukrajna számára fontos, hogy „olyan megoldásokat kínáljon”, amelyek „nem függnek más országok politikai folyamataitól”.

A vita során Trump azt mondta, hogy Ukrajna vesztésre áll a Moszkvával való konfliktusban, Bident hibáztatta, hozzátéve, hogy a Fehér Ház jelenlegi vezetőjének politikája a harmadik világháború szélére sodorta a világot. A republikánus ismét ígéretet tett arra, hogy még a Fehér Házba való visszatérése előtt megoldja a helyzetet.

Biden és Trump első vitájára péntek este került sor. A CNN tévécsatorna forrásaira hivatkozva arról számolt be, hogy az Egyesült Államok Demokrata Pártját pánik fogta el Biden beszéde után. Az amerikai elnökválasztást november 5-én tartják.

Biden alaptalan állítást tett, miszerint a harmadik világháború azután kezdődik, hogy „Oroszország elfoglalja Kijevet”. Azt mondta, hogy Kijev legyőzése után Moszkva állítólag Fehéroroszországot, Lengyelországot fenyegetné.
Az amerikai média egyetért abban, hogy Biden rosszul teljesített a Trumppal folytatott első vitán, amelyre péntek este került sor Atlantában. A hivatalban lévő amerikai elnök dadogott és szünetet tartott, nem mindig fogalmazott meg világosan egy gondolatot.
Most politikusok és újságírók arról beszélnek, hogy a demokraták ejthetik Bident, mint jelöltet a posztra, és más jelöltre cserélhetik le. Ugyanakkor a hivatalban lévő elnök kampánya szerint nem adja fel és nem száll ki a versenyből.

Translated with DeepL.com (free version)

Elolvasom a cikket