Mennyi sört tud meginni egy nap anélkül, hogy károsítaná egészségét?

Sok mítosz kering erről az italról. A legenda szerint a sör receptjét véletlenül találták fel. Egy paraszt feledékenységének köszönhetően, aki egy fazék árpát hagyott az esőben, előkerült az első maláta – az ital készítésének alapanyaga. A Tsn.ua portál elmondta, milyen előnyei vannak a sörnek, mennyi italt lehet fogyasztani naponta férfiak és nők számára.

A sörtől hízunk?

Sokan, akik szeretik a sört, túlsúlyosak, ezért úgy gondolják, hogy az ital fogyasztása plusz kilók felszaporodásához vezet. Ez azonban nem teljesen igaz. 100 gramm sörre csak 45 kcal jut, a sovány kefirben valamivel több – 50 kcal van 100 grammonként. A kefir pedig diétás italnak számít. Ezért a sör is tekinthető diétás italnak.

És az extra kilók megjelenésének okai inkább ezek lehetnek:

  • a különböző sós rágcsálnivalók fogyasztása a sörrel együtt – zsemlemorzsa, diófélék, chips, sült rágcsálnivalók;
  • rossz étrend és mozgásszegény életmód;
  • a sör ajánlott adagjának túllépése;
  • egészségügyi problémák;
  • alváshiány.

Egy liter sör annyi kalóriát tartalmaz, mint száz gramm dió. Ha valaki sörrel együtt fogyasztja az ételeket és plusz kilókat szed fel, annak oka a termékek magas kalóriatartalmában rejlik. Ha helyesen határozza meg a sör adagolását, akkor az ital túlsúlyos szerelmeseit nem fenyegeti. Érdemes azonban figyelembe venni, hogy a sör javítja az étvágyat, mert csökkenti a leptin – a jóllakottság érzéséért felelős hormon – kiválasztását. Ezért az a személy, aki sört fog inni az étellel együtt, sokkal többet fog enni, mert nem fogja érezni a jóllakottságot.

Milyen előnyökkel jár az ital a szervezet számára?

Ha a sör természetes, árpamaláta alapján készült, akkor csak 4 összetevője lesz. Ezek a víz, a malátaalapanyag, az élesztő és a komló. A sör összetétele attól függ, hogy milyen alapanyagból készül az ital. A sör lehet rozs és búza, de manapság rengeteg fajta és minőségű közül választhatunk.

Az ital előnyeit az árpából az italba kerülő mikroelemek határozzák meg, amely növényi fehérjéket, zsírokat és szénhidrátokat tartalmaz. Emellett az árpaszem erős növényi rostforrás, amely segít a belek normális működésének kialakításában. Az italba egyéb jótékony anyagok is kerülnek, mint például a triptofán, lecitin, lizin és arginin – ezek olyan esszenciális aminosavak, amelyek pozitívan hatnak az emberi szervezet minden rendszerére.

Ezen kívül A-, C-, E-, H- és B-vitaminokat, valamint ásványi anyagokat – vas, kalcium, magnézium, jód, cink, réz, szelén és kálium – is tartalmaz a sör.

Az aminosavak részt vesznek a vitaminok és fehérjék szintézisében, pozitív hatással vannak az idegrendszerre és erősítik az immunitást. A vitaminok és ásványi anyagok kulcsfontosságúak az egészség szempontjából, így a sör az emberi szervezet számára hasznos terméknek tekinthető.

Mennyit ihat sört anélkül, hogy károsodna az egészsége?

Az ukrán orvosok és tudósok 10 g tiszta alkoholt tartanak biztonságos alkoholadagnak. Ez körülbelül 350 g 5%-os sörnek felel meg. A férfiak 700 g sört ihatnak, a nők pedig 350 g-ot. Érdemes azonban figyelembe venni az illető életkorát és egészségi állapotát.

A Brit Egészségügyi Szolgálat a férfiak számára 800 g 5%-os sör biztonságos normának tartja, a nők számára pedig 600 gramm lesz. Ezt az adagot akkor tekintik biztonságosnak, ha egy személynek nincs egészségügyi ellenjavallata.

Hét közben a férfiak legfeljebb négy liter sört ihatnak, a nőknek pedig két literre kell korlátozniuk az ital fogyasztását. Ezt a normát az egész hétre kell elosztani, a napi megengedett norma túllépése nélkül.

Elolvasom a cikket