Most ébredt fel, de már fáradt? Ez az oka

Sok orvoshoz forduló beteg panaszkodik állandó fáradtságra és letargiára a nap közepére. Apatikusnak és ingerlékenynek érzik magukat, és észreveszik, hogy hullik a hajuk, törik a körmük és kiszárad a bőrük. Ezenkívül nehézségeik vannak a memóriával és a munkahelyi koncentrációval. Mindezek a jelek rejtett vashiányra és vérszegénységre utalnak.

A vashiány hátrányosan befolyásolhatja a szervezetet, és számos problémát okozhat. Először is oxigénhiányhoz vezet, ami memória- és gondolkodási problémákat okozhat. Másodszor, a vashiány károsítja a pajzsmirigy- és anyagcsere-funkciókat, ami megakadályozza a fogyást és duzzanatokat okozhat. Harmadszor, a vashiány gyengíti az immunrendszert, így a szervezet fogékonyabbá válik a betegségekre.

A vashiány kompenzálására ajánlott az ebben az elemben gazdag élelmiszerek fogyasztása. Ilyen élelmiszerek a vörös húsok (marha, sertés), a máj, a hal, a hüvelyesek, a diófélék, a zöld zöldségek és az aszalt gyümölcsök. Fontos azonban megjegyezni, hogy a vas felszívódását akadályozhatja, ha a vastartalmú ételekkel egyidejűleg teát, kávét és tejtermékeket fogyaszt.

Ha vashiányra gyanakszik, a legjobb, ha felkeresi orvosát a szükséges vizsgálatok és a megfelelő kezelés érdekében.

Elolvasom a cikket