Nehéz lesz meglepetést szerezni a dánoknak a németek ellen Dortmundban

SM
2024. június 29. szombat. 7:21

A dán labdarúgó-válogatott az 1992-es bravúrját megismételve szeretne legyőzni a házigazda német együttest a szombati esti nyolcaddöntőjében – mondta a másodedző, Christian Poulsen.

A skandináv csapat 32 éve a döntőben verte 2–0-ra az akkor világbajnoki címvédő németeket, s lett óriási meglepetésre Európa-bajnok. A dánok mostani sikere hasonlóan váratlan lenne, főleg annak fényében, hogy egyelőre még nem nyertek mérkőzést, három döntetlennel, a C csoport második helyezettjeként jutottak tovább a 16 közé.
A hazaiak ezzel szemben két győzelemmel – az egyiket a magyarok ellen aratták – és egy döntetlennel, magabiztosan jutottak a kieséses szakaszba, ahol a végső diadalra is esélyesként, favoritként lépnek pályára a dánok ellen.
„Erős csapat az ellenfelünk és egy kicsit olyan érzés, hogy a nagy ország a kis országgal küzd, de mi bátran megyünk a csatába. És reméljük, hogy véghez tudjuk vinni ugyanazt, amit 1992-ben” – mondta Poulsen, aki felidézte, hogy 12 éves volt, amikor a dán futball történetének egyik legemlékezetesebb sikerét átélte.
A házigazdáknál Jonathan Tah eltiltás miatt nem játszhat, Robert Andrich, Antonio Rüdiger és Maximilian Mittelstädt pedig egy sárga lapra van attól, hogy az esetleges következő mérkőzést ki kelljen hagynia. A másik oldalon Morten Hjulmand eltiltott, Jannik Vestergaard, Joakim Maehle, Christian Norgaard és Jonas Wind egy figyelmeztetéssel várja a találkozót.

A 18 órakor kezdődő Olaszország–Svájc nyolcaddöntő előtt Granit Xhaka, a svájciak csapatkapitánya bizakodva nyilatkozott: „Remélem, a meccs után mindenki jobban tiszteli majd csapatunkat.”

Az egyiptomi származású olasz válogatott Stephan El Shaarawy szerint ezt mondta: „Egyik csapat sem örül annak, hogy Olaszország ellen játszik, mert sikeres futballtörténetünk van. Mi vagyunk a címvédők, és soha nem könnyű ellenünk játszani.”

A két együttes már meglehetősen sokszor, 61 alkalommal találkozott egymással, az örökmérleg pedig nagy olasz fölényt mutat: a Squadra Azzurra 29 győzelme és 24 döntetlen mellett a svájciak mindössze nyolcszor nyertek.
A közelmúltbeli mérleg sem a svájciak felé billen: a legutóbbi 11 mérkőzésen egyszer sem tudták legyőzni a riválist, akit legutóbb 1993 májusában egy világbajnoki selejtezőn múltak felül. Akkor Bernben 1–0-s hazai diadal született.

A svájciak elmúlt évtizedes kiegyensúlyozottságát ugyanakkor jól mutatja, hogy rajtuk kívül csak a franciák jutottak el a legutóbbi hat nagy torna (Eb vagy vb) mindegyikén az egyenes kieséses szakaszba. Murat Yakin együttese legutóbbi 17 összecsapásából csak egyet veszített el, tavaly novemberben Bukarestben kapott ki Eb-selejtezőn 1–0-ra.

Európa-bajnokság, nyolcaddöntő, szombat:
Svájc–Olaszország, Berlin 18.00
Németország–Dánia, Dortmund 21.00

További program, nyolcaddöntők:
Vasárnap: Anglia–Szlovákia, Gelsenkirchen 18.00
Spanyolország–Georgia, Köln 21.00
Hétfő: Franciaország–Belgium, Düsseldorf 18.00 (6)
Portugália–Szlovénia, Frankfurt 21.00 (5)
Kedd: Románia–Hollandia, München 18.00 (7)
Ausztria–Törökország, Lipcse 21.00 (8)

Elolvasom a cikket